To je to što me zanima!

Novi opasni virus: Uništit će sebe, a pritom i vaše računalo

Kada virus detektira da ga antivirusni program pokušava spriječiti tada pokušava uništiti cijelo računalo. Tako destruktivni virusi su vrlo rijetki i teško ih je otkriti
Vidi originalni članak

Nova vrsta računalnih virusa prijeti Windows sustavima. Analitičari su ga prozvali Rombertik. Taj virus koristi vrlo uspješne metode izbjegavanja antivirusnih programa pa ga je stoga iznimno teško ukloniti. 

Virus briše ključne datoteke u operativnom sustavu računala, te time praktički posve onesposobi računalo jer to rezultira stalnim resetiranjem, prenosi BBC.

Na Windows računalima prolazi nezamijećen, a dizajniran je za krađu šifri i drugih povjerljivih informacija nesretnih vlasnika računala. 

Najčešće se ubaci u sustav preko attachmenta, otkrili su stručnjaci iz Cisca Ben Baker i Alex Chiu. Čini se da se virus maskira kao poslovna poruka iz Microsofta

Kada virus detektira da ga antivirusni program pokušava spriječiti tada pokušava uništiti cijelo računalo. Ratoborni virus čak periodično radi patrole ne bi li otkrio je li u tijeku proces čišćenja.

Vjeruje se da u tom slučaju pokušava obrisati ključni sistemski file u Windowsima koji se zove Master Boot Record (MBR). Ako mu to uspije to će izazvati beskonačni proces gašenja i uključivanja računala. 

Da bi se taj file povratio potrebno je reinstaliranje Windowsa. 

Tako destruktivni virusi su vrlo rijetki. Nisu neki redovni virusi s kakvim se korisnici često susreću. Današnji maliciozni programi ne žele na sebe privući pozornost, nego djelovati pritajeno na duge staze, ocijenio je sigurnosni stručnjak Graham Clueley. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • TomasSkeledžija 14.05.2015.

    haha virus neće biti aktivan antivirus ga primjeti i stavi ga u quarantine ili ga automatsko izbriše ako je već pokrenut, antivirus ubija njegov proces i stavlja ga u quarantine ili ga odmah izbriše. virusi nisu toliki jaki problemi (osim onih virusa koji prepišu BIOS onda trebate kupiti novo računalo) ja ih se baš i nebojim veliki je problem kada nemate antivirus. virus ne može ništa ućiniti bez antivirusa i firewalla.

  • ElvirNasufović 12.05.2015.

    Slican virus i vise njih koji rade na slicnom principu vec postoje. MBR nije nesto sto je nedodirljivo ali ga je vratiti lako. Vec dosta dugo postoje program koji rade zamrzavanje tako da antivirus ako ne idete po cudnim stranicama nije niiti potreban jer kod svakog restarta vraca windowse u pocetni zamrznuti stadij samo treba paziti da ne ostavljamo kolacice u browsere.

  • Cooleech 08.05.2015.

    "..pokušava obrisati ključni sistemski file u Windowsima koji se zove Master Boot Record (MBR)." lol "Ako mu to uspije to će izazvati beskonačni proces gašenja i uključivanja računala." LOL "Da bi se taj file povratio potrebno je reinstaliranje Windowsa" ROFL, OMG, WTF, SRSLY :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare