To je to što me zanima!

Novi pokusi stižu na postaju: Izazvat će požar u svemiru

Među tri i pol tone tereta na postaju u orbiti stiže novi 3D printer, ali i sustav kojim će iz svemira pratiti meteore koji ulaze u atmosferu te pokus kojim će izazvati požar
Vidi originalni članak

Kapsula Cygnus poletjela je noćas prema Međunarodnoj svemirskoj postaji s gotovo 3,5 tone hrane, vode, opreme i više od 250 znanstvenih eksperimenata koje će astronauti obaviti u orbiti. S postajom će se spojiti u subotu, a za otprilike dva mjeseca letjelica će puna smeća krenuti nazad na Zemlju. 

Među znanstvenim teretom na postaju tako stiže novi 3D printer, a u orbiti će nastaviti studiju kojom testiraju hvataljke po uzoru na noge guštera koji se može držati na raznim površinama. Ovom tehnologijom mogli bi se razviti roboti koji će lakoćom hodati po vanjskoj strani svemirskih letjelica, ali i novi sustavi za prihvat predmeta u svemiru. 

Saffire je novi eksperiment kojim NASA želi otkriti više o tome kako se vatra ponaša u mikrogravitaciji, a zbog velike opasnosti to nisu mogli obaviti na postaji s astronautima. Zbog toga će taj eksperiment ostati u kapsuli Cygnus te će ga aktivirati kad ona krene prema Zemlji. Daljinski planiraju zapaliti materijal SIBAL, koji je spoj fiberglasa i pamuka te će preko raznih senzora proučavati kako se vatra ponaša. Nakon što obave i ovaj eksperiment, Cygnus će izgorjeti u atmosferi. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • montello 24.03.2016.

    volio bi i ja ići na mjesec

  • Igor Petak 23.03.2016.

    Zanimljiv eksperiment, zanimaju me rezultati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare