To je to što me zanima!

'Obećana Juga': Novi auto se mogao voziti za samo 6 plaća

Neki tvrde – bilo je bolje, neki kažu nikada više, a nas zanima koliko se nekada, u bivšoj državi, moralo raditi da bi se kupio potpuno nov automobil...
Vidi originalni članak

Često slušamo kako stariji tvrde da je za vrijeme Tita bilo bolje, navodno su svi imali za dostojanstven život, a mogli su si priuštiti i nove aute. Ipak, povijest nas uči kako je to trajalo kratko i da su zlatne sedamdesete otišle u povijest zbog nedostatka ekonomskoga pokrića, što je rezultiralo bankrotom države 1984. godine. No vratimo se onome što je nama bitno.  

Prema nekim podacima, prosječna plaća sedamdesetih godina iznosila je između 500 i 1000 DM, a ako preračunamo u današnje kune to iznosi 1875 ili 3750 kuna. Iako se za današnje pojmove ovo čini nedovoljnim za ikakav život, a kamoli dostojanstven, u 'ono vrijeme' se s 500 DM živjelo sasvim solidno i bez oskudijevanja u bilo čemu, piše Auto start.

Danas je teško doći do podataka koliko su automobili u zlatno doba 'Juge' točno koštali, ali naša je procjena, prema nekim informacijama, da su najjeftiniji poput 'fiće', Yuga i 'stojadina' stajali od dvije do četiri tisuće eura. Uzmemo li u obzir da se danas, zbog nedostupnosti relevantnih podataka, to računa u mjesečnim plaćama dolazimo do podatka kako ih je za nov Yugo trebalo izdvojiti između 12 i 20.  

Potkraj sedamdesetih najjeftiniji auto definitivno je bio takozvani 'fićo', koji se mogao kupiti već za šest mjesečnih plaća, odnosno 500 DM. Uzmemo li u obzir godišnju inflaciju danas bi taj auto koštao 47.000 kuna ili osam prosječnih hrvatskih plaća. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je najjeftiniji automobil Renault Twingo koji se može kupiti za 67.900 kuna ili 11 prosječnih plaća Hrvata. 

Prema navedenim podacima, nije teško zaključiti kako je tada bilo bolje, no ipak valja imati na umu da su automobili iz uvoza bili dva do tri puta skuplji od onih proizvedenih u granicama bivše države ili 'savezničkih socijalističkih država'. 

Idi na 24sata

Komentari 382

  • 27.09.2019.

    Sve jedno mi je kako se država zove, tko je predsjednik države, tko je premijer, tko je u parlamentu, ali nije mi sve jedno da nas lažu i potkradaju svaki dan.

  • kamik 01.07.2019.

    Bar se prije živjelo u pravnoj sređenim državi gdje je bilo reda ...crkva se nije mješala di joj nije mjesto...sad se miješa i vidimo kako je narodu bolje jer dobivaju proviziju i muče.

  • NenadZG 01.07.2019.

    Čitajući komentare nije mo jasno da s svoji 49 godina izgleda imam izbrisanu memoriju. Srećom od 1970-1986 je tata vodio dnevnik i povremeno upisivao zaradu njega i mame, te cijene stanovanja prehrambenih proizvoda, cijenu televizora Grunding u boji, peglerice AEG, veš mašine AEG, Huntera Hillmana 1500.... Nažalost po one koji tvrde drugačije živjelo se bolje. Pisao je da smo dva puta godišnje išli na mora 2 + 4 tjedna. Zanimljivo je da me 18 dana spavanja ove godine košta 9500 kuna, dakle dvije plaće moj supruge. Do 1989 nikada nismo šparali za more 12 mjeseci, nego uzeli plaću i penziju mame i regres i otišlo na more. Možete muljati da je bio loše, ali pročitajte bitne pokazatelje, pa potom komentirajte. Nije to nostalgija, već žal za onime što smo prošli od 1990-95- Ratnih uništenja i gospodarskih krađa i banditizma koje su nam priuštili veliki Hrvati pod parolom: "Imamo Hrvatsku". Pitanje je kakvu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare