To je to što me zanima!

Obična krvna pretraga moći će odjednom otkriti 5 vrsta raka

Znanstvenici su objavili novo otkriće koje će pomoći u ranom otkrivanju i dijagnosticiranju raka pomoću jednostavne krvne pretrage
Vidi originalni članak

Znanstvenici su identificirali najučestaliji genomski potpis u DNK-u stanica tumora. Ispostavilo se da pet različitih vrsta raka ima gotovo jednak genomski potpis. To otkriće moglo bi dovesti do dosad najboljeg načina za dijagnosticiranje vrste raka u njihovom radnom stadiju. Znanstvenici vjeruju da će obična krvna pretraga biti dovoljna za točnu dijagnozu

Ovi razotkrivajući znaci dolaze od kemijske promjene DNK koja se zova metilacija, ona kontrolira izražavanje gena. Kada su identificirali biomarkere metilacije, znanstvenici su uočili isti uzorak u pet različitih vrsta tumora: rak debelog crijeva, rak pluća, rak želuca, rak dojke i rak maternice. 

- Otkriće jedinstvenog metilacijskog potpisa je bilo ključno i to će nam jako pomoći u točnoj dijagnozi. Možemo to usporediti kao da tražimo stablo jabuke u šumi borova. Možda treba neko vrijeme da se pronađe, predstavlja određen tehnički izazov, ali pronašli smo povišeni potpis metilacije oko gena ZNF154 koji je jedinstven za tumore. Nitko u mom timu nije mogao spavati nakon tog važnog otkrića, bili smo toliko uzbuđeni. Ovo je prvi puta da smo našli takav uzorak koji je primjenjiv za puno vrsta raka - pojašnjava biologinja Laura Elnitski s američkog Nacionalnog instituta istraživanja ljudskog genoma. 

Slijede dodatna testiranja koja će pokušati naći isti uzorak i u tumoru raka prostate, raka mjehure, te raka gušterače. 

Još nije posve jasno koja je povezanost između tumora i povišenih biomarkera metilacije, ali moguće je da je to rezultat raspada procesa u zdravoj stanici ili je pak rezultat utjecaja rasta stanice tumora, koji konzumira sve više energije. 

Ranija dijagnoza raka uvelike bi doprinijela izlječivosti i velikom smanjenju smrtnosti od raka

Idi na 24sata

Komentari 8

  • jluci82 09.02.2016.

    super,a lijek protiv rakčine će ubrzo-dok staviš šaku u uho

  • napoleonov sin 09.02.2016.

    da mogu misliti.priče za malu djecu.ni lijek nisu otkrili .

  • mrbajo 09.02.2016.

    riječni rak,morski rak,dvokoRAK,RAKun i RAKitić..

Komentiraj...
Vidi sve komentare