To je to što me zanima!

Objavili video propale misije: Superavion letio 21.000 km /h

Superavion Falcon HTV-2 nestao je nakon lansiranja u Kaliforniji. Snimili su je sa broda na Tihom oceanu koji je opremljen kako bi mogao pratiti njenu brzinu.
Vidi originalni članak

Američka agencija za istraživanje i razvoj obrambenih projekata DARPA objavila je snimku hipersonične letjelice Falcon HTV-2 koju su izgubili nakon lansiranja prije dva tjedna. Letjelicu su uspjeli snimiti sa broda na Pacifiku koji je opremljen da može pratiti eksperimentalnu letjelicu dok leti 20 puta brže od zvuka. 

- Ova snimka daje nam osjećaj kako je letjeti brzinom od 20 Maha  - kažu iz DARPA-e.

HTV-2 su lansirali 11. kolovoza sa aerodroma Vandenberg u Kaliforniji, no nedugo zatim je iznad Tihog oceana počela padati. Nagađa se da je došlo do kvara u navigacijskom sustavu letjelice.

Letjelica, punim nazivom Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, trebala se nakon pola sata leta spustiti u Tihi ocean blizu Maršalovih Otoka, nekih 6.500 kilometara od Vandenbera. Falcon HTV-2 zamišljen je kao hipersonična bespilotna jedrilica, koja može letjeti 20 puta brže od brzine zvuka. Letjeli ca je duga samo četiri metra i izrađena od kompozitnih, dosad uglavnom nekorištenih materijala. Raketa se trebala lansirati u orbitu, “tražiti” metu i napasti bilo gdje u svijetu za samo 60 minuta. Program Falcon vrijedan je više od 300 milijuna dolara.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • muki2805 28.08.2011.

    nekuzim kaj sad pa kaj ga murije nije copila?mislim ko bu platio kaznu za prebrzu voznju?ja za 20 km prekoogranicenja platim 700 kn...deset tolerancije i eto deset preko je stotka eura....koliko bi me kaznili da vozim 19,940 km na sat prekoogranicenja....

  • arsenalllllll 26.08.2011.

    f-16 falcon im je najbolji jurišni avion, ako vas zanima otkud naziv...

  • Hello Kitty_1 26.08.2011.

    Nije ni cudo sto se srusio kad se zove HTV...

Komentiraj...
Vidi sve komentare