To je to što me zanima!

Oni gledaju budućnost: Svijet odlučili pokoriti iz Hrvatske

Na drugoj konferenciji ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ 29. 11. u Obrtinčkoj komori Zagreb svoja iskustva prenijet će i mladi inovatori i poduzetnici Albert Gajšak i Ivan Golubić
Vidi originalni članak

Usprkos brojnim ljudima koji odlaze u inozemstvu potražiti sreću, velik je broj onih koji su posao pokrenuli i u Hrvatskoj. Među njima su Albert Gajšak (19) i Ivan Golubić (21). Oni su još tijekom školovanja hrabro ušli u poduzetničke vode, a sudionicima 2. konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 29. studenog u Obrtničkoj komori Zagreb obojica će kroz svoje priče otkriti što ih je privuklo poduzetništvu, ali i s kojim su se sve izazovima susreli.

>>> Najavite svoj dolazak na konferenciju ovdje 

Konzolom planira osvojiti američko tržište

Od fakulteta sam ‘odustao’ i u potpunosti se posvetio MAKERbuinu. Ako želite polučiti uspjeh u određenom području, morate se tome posvetiti u potpunosti, misli mladi karlovački inovator Albert Gajšak (19). Ne planira u skorije vrijeme upisati fakultet i ne protivi se tradicionalnom obrazovanju nego misli da mu je ovo sad bolji izbor. Nakon što je za svoju edukativnu igraću konzolu prikupio čak 100.000 dolara na Kickstarteru, u siječnju ga čeka put u Las Vegas na CES, najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu.


- Očekujem još veće širenje MAKERbuina i budućih proizvoda na američko tržište. Mislim da imaju velik potencijal za uspjeh u SAD-u i očekujem da će CES u potpunosti otvoriti vrata koja je Kickstarter kampanja odškrinula - rekao nam je Albert.

Dosad je prodao više od 2700 malih konzola, koje treba sastaviti prije igranja, a pritom su prava prilika da mladi na njima uče o programiranju i lemljenju. Sličan je put i on prošao. Prije tri godine sastavio je vlastitu konzolu, a tad je nastao i prototip onog što je danas MAKERbuino, s kojim je obilazio sajmove i usavršavao ga.
Albert planira do kraja godine premašiti 3200 prodanih konzola.

Zbog sve više posla ove jeseni je tvrtku CircuitMess preselio u puno veći prostor, za koji kaže da će im omogućiti da bolje poslože proizvodnju i skladištenje te da optimiziraju proces proizvodnje nabavkom novih strojeva. Jedan od prvih je i CNC stroj pomoću kojeg se sada ovdje proizvode i kućišta za svaku konzolu, ali i druge uređaje na kojima će raditi.


- Planiramo u drugoj polovici 2018. uz pomoć crowdfundinga lansirati novi proizvod - rekao je Albert, ali još ne želi otkriti više detalja.

Hrvatski električni bicikl zna tko ga vozi i uči štedjeti bateriju

Ovo je prvi pravi pametni bicikl, rekao je Ivan Golubić (21) iz Pisarovine za svoj električni bicikl Grunner, koji mu je nedavno donio i zlatnu medalju na sajmu inovacija IENA u Nürnbergu. Kaže kako tu tvrdnju opravdava softver koji su razvili, a koji pomaže biciklu da optimizira vožnju i uz pomoć strojnog učenja ostvaruje ekstremni doseg od 350 kilometara jednim punjenjem iz relativno male baterije od 6,5 kilograma.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim što se puni samo 45 minuta, ovaj je bicikl prilično siguran. Stalno je spojen na internet preko 3G modula i vlasnik uvijek može znati gdje je, tko ga vozi te vidjeti status bicikla i zaključati ga ili ugasiti - i to sve preko aplikacije koju su sami razvili. Čak su i ručice na volanu pametne, pa će vibrirati ručica na onoj strani na kojoj se približava automobil.

- Bicikl je trenutačno kompletan proizvod koji je predstavljen tržištu, a dosad imamo 12 narudžbi - otkrio je Ivan i rekao da će u ovoj prvoj seriji proizvesti 20 bicikala, a dva će otići u SAD.

Mladi poduzetnik u isto vrijeme radi i na novoj verziji bicikla te pregovara s potencijalnim ulagačima u njegovu tvrtku Mobile Vehicle Technology. Kod njega već radi osmero ljudi, a Ivan naglašava da im fokus nije izrada bicikla nego razvoj modularne elektronike i softvera za električna vozila, ali i druge primjene u transportu i prometu.


- Na samom biciklu su gotovo svi dijelovi naši - koristimo standardne vilice, suspenziju, sjedalo i sl., kako bi bili što više prilagodljivi, ali ostatak poput elektronike, okvira bicikla i sl., radimo kod nas, tako da ovakav bicikl nije moguće nabaviti putem interneta i sastaviti - rekao je Ivan na komentare o tome da se radi o proizvodu koji se može jednostavno naručiti online i sklopiti.

Tako je i za dizajn bicikla zadužen hrvatski dizajner s diplomom visoke škole dizajna u Milanu i iskustvom rada u Lamborghiniju. Ivan otkriva da je sam radio aplikaciju za bicikl, ali i da u timu svi rade transfer znanja kako bi pokrili razna područja.


- Uvijek, u svakom poslu, ima uspona i padova, tako je bilo i s Grunnerom, ali postoje ljudi koji prepoznaju i dijele viziju, to potvrđuje i ovaj tim - rekao je Ivan na pitanje je li bilo trenutaka u kojima je mislio da neće uspjeti. 


- Smatram kako je pred nama zaista pozitivna budućnost, ali svakako su temelji čvrsto građeni i mnogo toga smo naučili kroz razvoj - dodaje Golubić.

      

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Živjela cenzura! 21.11.2017.

    Odlučili su svijet pokoriti iz Hrvatske. Lovu su nabavili vani, a tamo je i tržište. Još nek smisle kako da ih država ne odere, onda možda i ostanu.

  • Neculai 21.11.2017.

    Najbolje cemu se mozete nadati da radite inovacije za sebe u "tajnosti".Jedino tako mozete biti inovativni jer je mrznja i zavist svuda oko nas.Ne zivimo u civilizaciji nego u paklu.Uvijek se bojim da ce moja prokleta mater (koja glumi veliku vjernicu) otkriti sto sam izmislio i zagorcati mi zivot zbog njezinog straha prema nepoznatom.

  • Neculai 21.11.2017.

    Takvog inovatora kao ja jos niste vidjeli.Na veliku zalost nigdje u ovoj zemlji inovatori nemaju sanse da se pomocu svojih inovacija probiju u dobar zivot.Prvo te vlastita obitelj pokopa u svemu sto pokusas.Pa onda prijatelji.Pa onda svi ostali.Na svakom koraku u zivotu takozvani "ljudi" ti postavljaju nogu da se razbijes.Kako uspjeti u ovakvom svijetu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare