To je to što me zanima!

Znanstvenici u šoku: Na Marsu su otkrili misteriozne 'kuglice'

Rover koji je na Marsu od 2004. otkrio je malene kuglaste objekte na stijeni, što je začudilo znanstvenike. Kažu da je ovo sjajna zagonetka koju tek moraju razriješiti
Vidi originalni članak

Ovo je jedna od najneobičnijih slika koje smo dobili tijekom cijele misije rovera Opportunity u proteklih osam i pol godina, rekao je Steven Squyres iz NASA-e nakon što su prošlog tjedna dobili slike s Marsa koje tek pokušavaju odgonetnuti.

Rover veteran na stijeni je snimio kuglaste objekte promjera tri milimetra koji su znatno drukčiji od onih koje je otkrio nakon slijetanja 2004. godine. Te su kuglice, koje su nazvali 'borovnice', bile bogate hematitom što je bio dokaz da je na Marsu nekad bilo vode. No, ove koje je maleni rover otkrio u krateru Endeavour drugačije su sastavom, strukturom i rasporedom te znanstvenici još ne znaju o čemu se radi. 

- Imamo sjajnu geološku zagonetku i niz teorija na kojima radimo. Trebat će nam vremena da shvatimo o čemu se radi - dodaje Squyres. 

Rover i nakon 8 i pol godina i dalje radi, a trenutno mu i vremenski uvjeti idu u prilog te se baterije dobro pune sunčevom energijom. 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • andrea1 27.09.2012.

    Znanstvenicima nije posao da se šokiraju već da istražuju :)

  • AntonTrdić 19.09.2012.

    kamenčići sa presušene obale :D

  • vitaminix 18.09.2012.

    ma to je susjed Pero lovac gađao Mars sačmom iz puške kad se napio ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare