To je to što me zanima!

Oprezno za Martinje: Alkohol i automobil su smrtna opasnost

S dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi rizik da će vozač uzrokovati nesreću se udvostručuje. Ne čudi da je svakog šestog poginulog u prometu ubio pijani vozač
Vidi originalni članak

Prije Martinja, ali i blagdanskog dijela godine u kojem su slavlja česta, treba podsjetiti vozače da ne sjedaju za upravljač automobila ako su pili alkohol, slažu se svi stručnjaci koje je za okrugli stol Alkohol za upravljačem okupio Zbor automobilskih novinara. Alkohol neopravdano povećava samopouzdanje, a istovremeno usporava reakcije i ta je kombinacija osobina pogubna ako se osoba koja je pila nalazi iza upravljača automobila. Već i mala količina alkohola, koju vozač ni ne primjećuje, smanjuje njegovu samokritičnost, sposobnost procjene, vidno polje i brzinu reakcije.

Čak i sa zakonski dopuštenih 0,5 promila smrtnost u prometu se povećava dva puta, dok je kod jednog promila smrtnost veća 10 puta. Najopasnije piće postalo je pivo jer je najjeftinije te Radler napici, za koje ljudi pogrešno smatraju da ne sadrže alkohol. Najugroženiji su mlađi vozači, koji najviše piju, no alkohol djeluje jednako bez obzira na godine, spol ili iskustvo.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • marijaterezija2 11.11.2013.

    Dobar članak kriva rubrika.

  • bulog55gmdg 10.11.2013.

    Mika nije ludo. Ja sam imao više prometnih i nikad nisam bio pijan niti kriv! Prometne sam imao kad sam bio trijezan, na sreću bez ozljeđenih osoba!

  • mily 10.11.2013.

    ako se osobe ne mogu same kontrolirati /govorim kad su fešte/, onda policija svakih 2 - 3 km- Martinje se slavi u Momjanu, i ovo što sam prije napisala funkcionira! Vozač ne smije piti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare