To je to što me zanima!

Osim raketa, američki vojni avioni sada lansiraju i dronove

Maleni Perdix dronovi koje razvija američka vojska mogli bi se u bliskoj budućnosti koristiti za nadzor, ali i za obavljanje misija koje su preteške ili opasne za ljude
Vidi originalni članak

Američka vojska ovih je dana objavila snimku koja pokazuje da će njihovi vojni avioni u budućnosti moći lansirati i dronove na vojne zadatke, a ne samo rakete. 

Tri F/A-18 Super Hornet aviona poletjela su na test iznad Kalifornije u listopadu kako bi lansirali 103 minijaturna Perdix drona. Svaki dron ima raspon krila od 30 centimetara i radi autonomno kao dio zajedničkog uma, a mogli bi se koristiti za nadzor, piše BBC. No u budućnosti bi ih mogli slati i u misije koje su preteške ili previše opasne za ljude. 

- Perdix dronovi nisu unaprijed sinkronizirani dronovi, već kolektivni organizam koji koristi dijeljeni mozak za donošenje odluka i kako bi se prilagodili jedan drugome, kao što se ponašaju rojevi u prirodi - navodi se u priopćenju američkog ministarstva obrane. Kad se jedan dron aktivira, ostalima govori što radi i gdje se nalazi, a svaki se može puno jednostavnije uključiti u jedinicu. To znači da mogu donositi odluke na zadatku puno brže nego što je to slučaj s dronovima kojima upravlja operater. 

Dronove su dizajnirali studenti s MIT-a, a za vojnu primjenu su prilagođeni još 2013. godine. No, trenutno mogu letjeti samo 20 minuta. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • shadowchild 12.01.2017.

    C&C Generals 2002

  • الكلاب 11.01.2017.

    Vrijeme Terminatora je sve bliže

  • EvEvil 11.01.2017.

    sada?! lansiraju ih oni već duže vrijeme, sada su samo dali odobrenje za javnu objavu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare