To je to što me zanima!

Otkrili 'Mega-Zemlju': Mislili da takav planet uopće nije moguć

Znanstvenici su znali da je Kepler 10c 2,3 puta veći od Zemlje, no njegova masa nije bila poznata. Dosad su vjerovali kako ovako veliki stjenoviti planet nije moguć
Vidi originalni članak

Na temelju onog što znamo o formiranju solarnih sustava, znanstvenici su vjerovali kako divovski stjenoviti planeti ne mogu postojati. No, sada su otkrili da je jedan 17 puta teži i dvostruko veći od Zemlje. 

Ova Mega-Zemlja pred znanstvenike je stavila novi izazov u kojem moraju objasniti kako je ovaj svijet nastao. No,  ovaj planet mogao bi imati i ogromni utjecaj na mogućnost postojanja života na  planetima izvan Sunčeva sustava, navode znanstvenici s Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku. 

- Bili smo vrlo iznenađeni kad smo shvatili što smo otkrili - kaže astronom  Xavier Dumusque koji je vodio analizu podataka s teleskopa Kepler.

Za planet Kepler 10C bilo je poznato da je 2,3 puta veći od Zemlje, no njegova masa nije bila poznata. Dodatnim analizama utvrdili su masu i uočili da imaju nešto za što su vjerovali da nije moguće. 

Teorije su dosad govorile kako bi planet ovakve veličine imao toliki gravitacijski utjecaj da bi privlačio vodik i postao plinoviti div poput Neptuna ili čak Jupitera. No, Kepler 10c je prema svemu sudeći planet s čvrstim tlom kao na našoj Zemlji. 

Nalazi se 560 svjetlosnih godina od Zemlje i krug oko svoje 11 milijardi godina stare zvijezde napravi za 45 dana. To znači da je i prevruć da bi na njemu bilo života kakav znamo. U tom se sustavu nalazi Kepler 10b, prvi stjenoviti planet kojeg je Kepler otkrio. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 60

  • GoranStanković 03.06.2014.

    E baš mi je drago što se lupaju minusi,onako kukavički kad nemaš protuargumenata

  • BornaSoldat 03.06.2014.

    ...kad nas kad tad pogodi neka stvarčica iz svemira koja je 5000 puta veča od zemlje i ide drito na nas i nema nam spasa hočemo li onda postati bolji i pošteniji jedni prema drugima... pa jebemu miša!!!!!!!!!

  • sposvac 03.06.2014.

    svaki je pre vruc :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare