To je to što me zanima!

Otkrili novu vrstu crne rupe, skriva se usred naše galaksije

Japanski znanstvenici proučavali su neobičan oblak toksičnog plina i nabasali na ogromnu crnu rupu koja je oko 100.000 puta veća od našeg Sunca
Vidi originalni članak

Znanstvenici su otkrili novu divovsku crnu rupu, koja se skrivala u središtu naše galaksije. Od našeg sunca je veća 100.000 puta, a potvrdi li se novi nalaz, ovo će biti druga najveća supermasivna crna rupa koju smo našli u Mliječnoj stazi. 

Prvi su je uočili japanski astronomi koji su moćni teleskop u Čileu usmjerili prema divovskom oblaku plinova koji se nalazi kod središta galaksije. Naime, znanstvenicima je prvi cilj bio proučiti neobično kretanje ovih toksičnih plinova. Tada su otkrili da čestice u oblaku razvlače ogromne gravitacijske sile za koje je najvjerojatniji uzrok velika crna rupa. 

Njihove sumnje dodatno su potvrdila nova mjerenja u kojima su znanstvenici izmjerili radijske valove koji ukazuju na crnu rupu u središtu oblaka. No, ovdje se radi i o novoj vrsti crne rupe, za koju nisu ranije imali dokaza. Velike galaksije poput naše imaju i supermasivne crne rupe koje su i nekoliko milijardi puta veće od sunca, no nisu znali kako se formiraju. Smatra se da one nastaju tako što se male crne rupe formiraju u veće, a one se pak spajaju u supermasivne. Ovo otkriće je sada prvi put da su otkrili ovu srednju razinu crnih rupa, prenosi Independent.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • cassini 06.09.2017.

    sad nije jasno jel novinar dobro preveo - 100 000 x VEĆA ili TEŽA od sunca????

  • 06.09.2017.

    može zemlju progutati jako je blizu

  • Mullo De 06.09.2017.

    To je fumus vaginalis, mi u RH imamo jednu nenasitnu crnu rupu u ZNA SE zgradi

Komentiraj...
Vidi sve komentare