To je to što me zanima!

Otkrili su novi planet koji nije u Sunčevu sustavu

Američki astronom uspio je kamerom svemirskog teleskopa Hubble snimiti egzoplanet koji je 25 svjetlosnih godina udaljen od Sunčeva sustava
Vidi originalni članak

Planet čija je masa, po prilici, slična masi Jupitera, kruži oko zvijezde Fomalhaut B u sazviježđu Južne ribe (Picus austrinus) na udaljenosti oko četiri puta većoj od udaljenosti Neptuna od Sunca, dodaje Paul Kalas sa sveučilišta Berkeley u Kaliforniji, glavni autor radova objavljenih u četvrtak. Planet koji je nazvan Fomalhaut B mogao bi imati sustav prstenova koji su po veličini slični Jupiterovim. Kalas je postojanje tog planeta predvidio još 2005., kad je na snimkama koje je načinio pomoću kamere na Hubbleu jasno vidio rub unutar prstena prašine oko Fomalhauta. Egzoplanet je planet koji kruži oko neke druge zvijezde, a ne oko Sunca, te prema tome pripada nekom drugom solarnom sustavu.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MATIJA77 14.11.2008.

    dajte vi nama nađite planet koji možemo odmah naselit jer u kakvom je stanju zemlja neće još dugo.

  • Dani F 14.11.2008.

    Svemir je beskonačan, zar ne? Pa zašto onda ne bi postojalo još nekih drugih sunčevih sustava, planeta i civilizacija? Zašto bi Zemlja bila jedino mjesto na kojem postoji život?

  • chuck norris 14.11.2008.

    -god of war- ..mozda vec znaju podosta o tome, al ne zele naciju obavjestavat...

Komentiraj...
Vidi sve komentare