To je to što me zanima!

Otkrili novi stjenoviti planet koji je po veličini vrlo sličan Zemlji

Iako je samo 1,4 puta manji od Zemlje, život na njemu je ipak nemoguć jer zbog brzog okretanja oko svoje zvijezde temperature rastu i do 1500°C, potvrdila je NASA
Vidi originalni članak

Svemirski teleskop Kepler otkrio je najmanji planet izvan našeg Sunčevog sustava koji je veličinom vrlo sličan Zemlji. Planet Kelper 10-b je maleni stjenoviti planet koji je ime dobio po teleskopu preko kojeg je otkriven. Novootkriveni planet se oko svoje zvijezde okrene za 0,84 dana te je 20 puta bliže njoj nego je Merkur Suncu. Iako je samo 1,4 puta manji od Zemlje, život na njemu je ipak nemoguć jer zbog brzog okretanja oko svoje zvijezde temperature rastu i do 1500°C, potvrdila je NASA. 

- Pronalazak novog planeta je prekretnica u traženju planeta sličnih našem. Postoji sumnja da se oko zvijezde vrti još jedan planet - tvrde NASA-ini stručnjaci.

Svemirski teleskop Kepler lansiran je u ožujku 2009. godine kako bi promatrao 100.000 zvijezda u sazviježđu Lyra i Cygnus. To je prvi teleskop sposoban za otkrivanje malih stjenovitih planeta poput našeg.


Idi na 24sata

Komentari 15

  • GOGS_3 12.01.2011.

    Mora da je to Slovenija!!1

  • neko-iz-mase 12.01.2011.

    E sad se Srbi uzvikat da je i to Srbija!

  • Nesnošljivi 12.01.2011.

    Može mala replika? :) Pa kaže ovako cca ; mislili su da na tamnoj strani tog planeta pošto nije u vrtnji oko svoje osi da se temperature bitno niže, ali su se (znanstvenici) iznenadili da zapravo taj planet ima u konstanti užarenu temperaturu sa vrlo malim odmakom tamna-svijetla strana.. uz jake, za Zemaljske uvjete, vjetrove, za koje se smatralo da bitno hladi tamnu stranu.. Mene čudi da znanstvenike čudi da užaren planet nije bipolaran temperaturno, jebemu, pa užaren je i jako je blizu usijane zvijezde..ne može se ohladiti da hoće.. Pa da su sitni detalji mali..

Komentiraj...
Vidi sve komentare