To je to što me zanima!

Ovaj fizičar stvara prekrasne snježne pahulje u laboratoriju

Znanstvenika Kena Libbrechta neki prozivaju prvim svjetskim dizajnerom za pahuljice. U svom laboratoriju stvara prekrasne pahuljice raznih veličina i oblika
Vidi originalni članak

Neki više vole ljeto, neki zimu, no svi vole za Božić vidjeti - snježne pahuljice. No, pahuljice nisu samo blagdanski dekor ili pak muka vozačima, nego i predmet znanstvenih istraživanja. Poznato je da nema identičnih pahuljica, nego da se svaka barem malo razlikuje. Znanstvenik Ken Libbrecht s američkog Sveučilišta Caltech već godinama proučava zašto je to tako i koji procesi to čine. 

Libbrecht u svom laboratoriju čak ima i stroj za proizvodnju snježnih pahuljica. Neki ga prozivaju i prvim svjetskim dizajnerom za pahuljice. Naime, on stvara pahuljice svih oblika i veličina. 

Pritom ih detaljno promatra i proučava kako zaleđeni kristali kondenziraju iz isparavanja vode. Cijeli proces snima u visokim rezolucijama digitalnom kamerom na mikroskopu. 

Prikupio je već zavidnu kolekciju raskošnih pahuljica koju možete pogledati ovdje, koja vam stiže baš za božićni snježni ugođaj. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Lalala5 24.12.2015.

    Divota!

  • Cukrena 24.12.2015.

    Predivne su.:)

  • Lukica23 24.12.2015.

    kak je krenulo, ko želi snijeg morat će ga kupit u trgovini, kg 50 kn

Komentiraj...
Vidi sve komentare