To je to što me zanima!

Ove karte pokazuju porijeklo riječi koje stalno koristimo

Razne riječi poput pivo, jabuka, medvjed, ananas, naranča imaju svoju povijesnu pozadinu, a ruža je jedna od riječi koje gotovo u cijeloj Europi ima istu prošlost
Vidi originalni članak

Spisateljica Rita Mae Brown napisala je kako je jezik putokaz neke kulture. Govori nam odakle su ti ljudi došli i gdje idu, a taj citat prikladan je pogledamo li etimološke karte brojnih riječi koje su slične u nizu europskih zemalja. Tako crkva vuče porijeklo iz starogrčkog, gdje je doslovno značilo kuća Božja, a romanski jezici preuzeli su značenje iz riječi kongregacija, okupljanje. Slično je i s pivom, što se može vidjeti na karti, dok je zanimljivo kako jedino engleski jezik povlači iz latinskog svoju riječ za ananas (pineapple).

Naranča svoje porijeklo vuče iz sanskrta, dok je na istoku i sjeveru Europe dominantna riječ koja se prevodi kao 'jabuka iz Kine'.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • otilliaOS33 19.11.2014.

    zanimljiv članak iako malo štur....podatak za riječ ananas nisam znala.

  • ッi シ 06.11.2014.

    ali nitko nema ilirski jezik..jer jedino on pokazuje porijeklo rijeci. Bez lazi i sa dokazom. Imam ga znam ga ali zasto da dam malo vi istrazite! Meni pokazuje ilirski jezik da je Zagreb 2300 godina star itd. to nema u povijesti na jeziku ima dokaz!

  • Nik Dubrovnik 04.11.2014.

    mi kazemo piva

Komentiraj...
Vidi sve komentare