To je to što me zanima!

Ozonska rupa iznad Antarktike je 460 puta veća od Hrvatske

Rupa u ozonskom omotaču oko Zemlje narasla je u odnosu na prošlu godinu za 2,5 milijuna četvornih kilometara i samo je jedanput do sada bila veća nego danas
Vidi originalni članak

Rupa u ozonskom omotaču oko Zemlje narasla je u odnosu na prošlu godinu za 2,5 milijuna četvornih kilometara i samo je jedanput do sada bila veća nego što je danas.

Njemački centar za zrak i svemir iz Kölna objavio je mjerenje ozonske rupe nad Antarktikom, prema kojem je ona dosegnula površinu od 26 milijuna četvornih kilometara. Rekordnu površinu od 27 milijuna četvornih kilometara dosegnula je 2006. u ovo doba godine. 

Ozon štiti život na Zemlji od smrtonosnih ultraljubičastih zraka sa Sunca. Koliko god je čovječanstvo drastično smanjilo emisiju plinova koji uništavaju ozon, rupa je iznenađujuće nastavila rasti. Znanstvenici pretpostavljaju da je uzrok tome poremećaj strujanja zraka u stratosferi zbog klimatskih promjena, koje pak uzrokuje ogromna emisija CO2 čovječanstva. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • wisefool 27.10.2015.

    Odličan skeč Carlina na ovu temu https://www.youtube.com/watch?v=tncnWp67wQI

  • user_444834 27.10.2015.

    bar tamo nema auta tvornica brodova i svega drugog pa baš tamo rupa a ne iznad jedne kine ili amerike ili njemačke ili rusije, ti znastvenici nemaju pojma o ničem!

  • B_M_W 27.10.2015.

    nemaju pojma o klimi,nemogu pogoditi kakvo ce vrime biti prekosutra a kamoli sto drugo..samo lazu i pare izvlace od drzave..mora se svaka klima okreniti,sve se vrti u krug samo sto polako ide

Komentiraj...
Vidi sve komentare