To je to što me zanima!

Paklena kokoš: Mali pernati dinosaur bio je opaka zvijer

Nakon otkrića nekoliko dijelova kostura, znanstvenici su uspjeli složiti sliku nove vrste malog dinosaura koji je bio prekriven perjem, a imao je snažne i velike kandže
Vidi originalni članak

Znanstvenici su na području SAD-a pronašli fosilizirane ostatke dinosaura koji je podsjećao na pticu, a zbog bizarnog izgleda nazvali su ga 'kokoš iz pakla'. 

Izumro je prije 66 milijuna godina, a čak je i prema standardima za dinosaure bio prilično neobičan. Podsjećao je na velikog emua s dugim vratom, repom dugim metar te krijestom na vrhu glave koja je imala i kljun. Pernata zvijer imala je duge prednje udove s velikim i oštrim kandžama. Bio je visoko oko metar i pol, a ukupna dužina bila mu je tri metra. Znanstvenici vjeruju da se hranio biljem, malim životinjama i vjerojatno jajima, a odrasle jedinke bile su teške do 300 kilograma. 

Ostatke u SAD-u su našli u Južnoj i Sjevernoj Dakoti. Tijekom proteklog desetljeća znanstvenici su pronašli tri djelomična kostura, no dosad nije bio prepoznat kao nova vrsta. Neslužbeno ime 'kokoš iz pakla' pomoglo je i u odabiru službenog imena Anzu wylei. Anzu je ime demona s ptičjim crtama koji se spominje u sumerskoj mitologiji, dok se wylei odnosi na Wylieja J. Tuttlea, sina donora koji je pomogao u financiranju istraživanja Carnegie muzeja nacionalne povijesti u Pittsburghu. 

Mali dinosaur pripada oviraptoridima, čiji su fosili ranije bili uglavnom otkriveni u središnjoj i istočnoj Aziji, dok ovi ostaci pokazuju i detaljniju sliku njihove prisutnosti na američkom kontinentu, prenosi Guardian

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 20

  • PRCO 22.03.2014.

    Znanstvenici nisu vidjeli mog pijevca pa da onda znaju prosuditi koja je opasnija pernata zvijer

  • LebronPetrovic 21.03.2014.

    prvi put čujem za kokoš koja ne stane u škrinju. svašta

  • pješak 20.03.2014.

    Današnje kokoši su očiti nasljednici T-rexa. Jedu sve živo i ničeg se ne boje. Pravi terminatori.

Komentiraj...
Vidi sve komentare