To je to što me zanima!

Pametne šprice novo su oružje u borbi s HIV-om i hepatitisom

Pametne šprice nakon prve upotrebe onemogućavaju povlačenje čepa prema gore i tako blokiraju iglu koja se više ne može koristiti za ubrizgavanje tekućine u krv
Vidi originalni članak

Pametne šprice koje se blokiraju nakon prve upotrebe najnovija su nada u suzbijanju zaraznih bolesti. U široku upotrebu trebale bi ući do 2020. godine, a iako su skuplje od klasičnih, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) ističu da je u konačnici trošak manji jer se štedi novac koji bi se inače potrošio za liječenje bolesti.

Zbog višestrukog korištenja istih šprica i igala u svijetu virusom HIV-a, hepatitisa i drugih bolesti godišnje se zarazi više od dva milijuna ljudi. Svake godine ljudi dobiju više od 16 milijardi injekcija. 

Pametne šprice nakon prve upotrebe onemogućavaju povlačenje čepa prema gore i tako blokiraju iglu koja se više ne može koristiti za ubrizgavanje tekućine u krv. 

- Ovo bi moglo spriječiti do 1,7 milijuna novih slučajeva hepatitisa B, 300.000 slučajeva hepatitisa C i 35.000 slučajeva HIV-a svake godine - rekla je dr. Selma Khamassi, voditeljica tima za sigurnost injekcija pri WHO-u.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Latz 24.02.2015.

    Te pametne šprice postoje već duže -- pogledajte film "Puncture" --- i istražite malo sa strane pa će se vidjeti zašto već nisu bile u uporabi.

  • blizard 24.02.2015.

    a lika šta je ovo izmislia je ubilo, jer tada nije bilo u ničijem interesu, sad se malo zaboravilo,the MAN je sad gazda,može zarada da krene. MRŠ

  • - DAVOR - 24.02.2015.

    Šta to znači da čete zombijima,lopovima,krimosima produžit život i tako običnom puku ih držat na grbači da im plačaju socijalu koju oni potroše na fix prije neg ju dobiju a neko nevino dijete če se ionak nabost na tu iglu na igralištu

Komentiraj...
Vidi sve komentare