To je to što me zanima!

Paukova mreža je jaka poput čelika zbog poretka molekula

Materijali od kojih je sazdana paukova mreža odvojeno nisu osobito impresivni, ali jedinstvena kombinacija ljepljivog sedimenta i kristalnog materijala je jako čvrsta
Vidi originalni članak

Tajanstvena mehanika koja je činila paukovu mrežu toliko jakom zbunjivala je znanstvenike generacijama, a čini se da je misterij riješen jer su otkrili da se radi o jedinstvenoj kombinaciji bezobličnog ljepljivog sedimenta i teškog kristalnog materijala. Odvojeno ti materijali nisu osobito impresivni, ali njihove molekularne strukture u kombinaciji daju nevjerojatno snagu, otkrila je njemačka studija.

- Vlakna mreže pokazuju zapanjujuća svojstva koja se mogu usporediti s čvrstoćom čelika, žilavosti aramida i gustoću malo manjoj od najlona - kaže voditeljica istraživanja Frauke Grdter.

Pretpostavka znanstvenika bila je da se paukova mreža sastoji od mekanih amorfnih i jakih kristalnih komponenti, a istraživanje su započeli na razini atoma. Molekularne simulacije su otkrile da snaga mreže ovisi o pravilnom rasporedu svih komponenti u vlaknima.

- Utvrdili smo da serijski raspored kristalnih i amorfnih komponenti daje bolje rezultate od slučajnih rasporeda, a to nam sugerira strukturni model mreže - rekla je Grdter.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare