To je to što me zanima!

Pazi koga ljubiš: U poljupcima se podijeli 80 milijuna bakterija

Bakterije su vam vjerojatno zadnja stvar na pameti dok se ljubite, no znanstvenici su izračunali da u poljupcu koji traje 10 sekundi razmijenimo 80 milijuna bakterija
Vidi originalni članak

Između parova koji se ljube samo 10 sekundi može se razmijeniti i do 80 milijuna bakterija, izračunali su nizozemski znanstvenici. Oni su pratili ljubljenje 21 para i otkrili da oni koji se ljube često i puno imaju prilično sličnu zajednicu bakterija u ustima. 

Studije su ranije pokazale da se u ustima nalazi više od 700 vrsta raznih bakterija, ali neke se sele lakše od drugih. 

Tim iz nizozemske Organizacije za primijenjena znanstvena istraživanja ispitala je 21 par o navikama ljubljenja i potom su uzeli uzorke nakon poljupca koji je trajao 10 sekundi. Jedan partner potom je popio probiotički napitak s jasno prepoznatljivim skupom bakterija, a u drugom poljupcu su znanstvenici mogli vidjeti koliko se bakterija izmijenilo. 

Zanimljivo je da su se bakterije iz sline prebacile prilično brzo, dok su one s jezika ostale prilično stabilne. 

- Francuski poljubac odličan je primjer izlaganja ogromnom broju bakterija u kratkom vremenu - rekao je profesor Remco Kort, koji je vodio istraživanje. Da ne bi bilo da su znanstvenici samo gledali parove koji se ljube, Kort kaže da bi istraživanje moglo koristiti u razvoju antibakterijskih terapija i pomoći ljudima koji imaju problema s bakterijama. U istraživanju su surađivali s Micropijom, prvim muzejom mikroba, koji se nalazi u Amsterdamu. Tako su i oni omogućili posjetiteljima da izmjere razinu bakterija koju su izmijenili u poljupcu.

Idi na 24sata

Komentari 116

  • pups145 21.11.2014.

    vrog te jebi de mi je jezik sve bil vec sam trebal vmrt deset puta

  • hedgehog 18.11.2014.

    ajme bolje da ovo nisam procitala

  • ŽeljkoKranjčević 17.11.2014.

    Bez vatrenih poljubaca i intime nema veze.Činjenica je da se ovako nećeš ljubiti s nekim koga neznaš na prvom spoju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare