To je to što me zanima!

Pazite kako držite mobitel! Iz pokreta mogu pogoditi lozinku

Znanstvenici iz Engleske otkrili su da način korištenja telefona može pomoći hakerima da se domognu naših podataka poput lozinki ili PIN-ova
Vidi originalni članak

Način na koji držite svoj mobitel dok ga koristite mogao bi hakerima omogućiti da vam ukradu lozinke i PIN-ove, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu. 

Njihovo istraživanje analiziralo je pokrete telefona dok se koristi tipkovica i otkrili su kako su u 70 posto slučajeva pogodili četveroznamenkasti PIN iz prve, dok su iz pet pokušaja bili točni u 100 posto slučajeva. 

Ovo je problem kojeg su svjesne i tehnološke kompanije, ali rješenje mu još nisu našli. Maryam Mehrnezhad kaže kako je većina telefona, tableta i drugih nosivih uređaja opremljena raznim senzorima. 

- Ali kako aplikacije i stranice ne traže dopuštenje za pristup većini njih, zloćudni programi mogu prisluškivati vaše senzore - kaže Mehrnezhad. Znanstvenici sugeriraju da je problem i u tome što brojne senzore koriste tržišni rivali. Na nekim browserima otkrili su da, ako se otvori stranica za zloćudnim kodom, a potom neka druga, da se mogu pratiti svi uneseni detalji. Još gore po korisnike, ako se stranice ne zatvore potpuno, korisnike se može špijunirati i dok je telefon zaklljučan. 

- Ljudi su puno više bili zabrinuti zbog kamere i GPS-a nego zbog ovih tihih senzora - kažu stručnjaci koji su otkrili 25 različitih senzora koji se standardno nalaze u telefonima. U istraživanju su tako otkrili i da sve što radimo - od klikanja, skrolanja, držanja telefona  - vodi do jedinstvenog načina korištenja telefona. Tako su i na poznatoj stranici mogli pogoditi na kojem dijelu stranice je korisnik tipkao iz načina na koji je telefon nagnut, piše BBC.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • 12.04.2017.

    više nisi siguran još će nas snimat šta radimo i di se krećemo, treba hakerima stati na kraj,, svaka lozinka mora biti zaštićena kriv je google

  • sol 12.04.2017.

    Rjesenje je nadeno, otisak prsta a sad vec i oka!

  • Lina39 12.04.2017.

    Ma nije me briga da li me slušaju ili ne kao da imaju šta čuti. Možda jedino kada sve otjeram u neku stvar !

Komentiraj...
Vidi sve komentare