To je to što me zanima!

Philae buši komet, ali ne znaju hoće li uspjeti poslati podatke

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sonda koja se u srijedu spustila na komet, vjerojatno je završila u nagnutom položaju i u sjeni. Zbog toga znanstvenici strahuju da je ostalo energije za par sati
Vidi originalni članak

Sonda Philae počela je s bušenjem na kometu 67/P Čurjumov Gerasimenko, dok znanstvenici na Zemlji strahuju da mu je ostalo energije za još nekoliko sati rada.

Znanstvenici Europske svemirske agencije odlučili su se riskirati i maksimalno izvukli instrumente na robotskoj sondi, iako riskiraju prevrtanje. Nadaju se da će uspjeti doći do uzoraka koje će moći analizirati laboratorij ugrađen u Philae, piše BBC.

Aktivirali su još dva instrumenta tijekom noći, a jedan od njih je termometar, kojim mjere temperaturu kometa. 

- Bušilica je aktivna, no tijekom večeri ćemo znati je li uspio uzeti uzorke i ubaciti ih na analizu - rekao je Stephane Ulamec, voditelj projekta. 

Dodaje kako će ovo biti iznimno napeto jer znanstvenici ne znaju imaju li baterije dovoljno energije i da pošalju podatke na Zemlju. Još nisu ni točno sigurni gdje je sonda završila nakon što je imala teško slijetanje u srijedu te se nekoliko puta odbila. U određivanju lokacije analizirali su i radio komunikaciju između Rosette i sonde. Znanstvenici će pokušati u petak okrenuti glavno tijelo robota, kako bi se solarni panel okrenuo prema Suncu, što bi moglo produžiti rad robota. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • salaso 17.11.2014.

    Pa rekli su da ne smiju koristiti bušilicu jer bi mogla odići sondu od tla, pa šta ju sad ne odignu, kad nije na dobrom mjestu..ionako je bez sunca i crknit će..

  • tomitomi_1_1 14.11.2014.

    uzalud vam trud sviraci....... kaze ona dobra..

  • Noćna Mora 14.11.2014.

    Naprijed Philae ne posustaj,nema predaje pjevajmo sinovi pobjede mogu nas lomiti al neće slomiti dok nam srca tuku zajedno...haha

Komentiraj...
Vidi sve komentare