To je to što me zanima!

Piloti krenuli na prvi put oko svijeta solarnim zrakoplovom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
PUTOVAT ĆE PET MJESECI Najduža etapa putovanja bit će let preko Pacifika kada bi Picard i Borschberg u letu trebalo provesti pet dana i preletjeti 8.500 km
Vidi originalni članak

U ponedjeljak ujutro André Borschberg i Bertrand Piccard iz zračne luke u Abu Dabiju krenuli su na prvi put oko svijeta u solarnoj letjelici. Dvojica pilota naizmjence će upravljati zrakoplovom u prvom pokušaju da prelete svijet bez korištenja fosilnih goriva .

Svojim putovanjem žele osvijestiti ljude o važnosti očuvanja okoliša i skrenuti pažnju na alternativne i održive izvore energije.

Letjelica Si2 ima 17.000 solarnih ćelija i četiri električna motora snage 17.5 konja , prenosi Deutsche Welle.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Put će potrajati pet mjeseci

Put oko svijeta solarnom letjelicom trebao bi trajati 5 mjeseci. Najduža etapa putovanja bit će let preko Pacifika kada bi Picard i Borschberg u letu trebalo provesti pet dana i preletjeti 8,500 kilometara od Kine do Havaja.

- To je ljudski izazov - kazao je Borschberg prije polijetanja.

Piloti su se mjesecima pripremali za ovaj pothvat , a cijelo vrijeme putovanja biti će u kontaktu s ekipom na tlu koja broji 65 članova.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • plutarh 09.03.2015.

    ta sprava djeluje prilično lagano , a ima velike površine....kako li su sredili otpornost na vjetrove, zračne struje i termičke stupove ???

  • Linz 09.03.2015.

    Kako stoje finansijski, da li su ostavili oporuke ???

  • spacegoddess 09.03.2015.

    volim pilote:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare