24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Pluton žele vratiti na popis planeta: 'Pa življi je od Marsa'

Pluton je dinamičniji i življi od Marsa, kaže Philip Metzger, autor studije kojom se navodi da bi Plutonu trebalo vratiti status planeta, koji je izgubio jer nije zadovoljio treći kriterij Međunarodne astronomske unije
Vidi originalni članak

Prošlo je 12 godina otkako je svima omiljeni maleni planet Pluton to službeno prestao biti. I od tada traje rasprava je li to bila ispravna odluka. 

Sada skupina stručnjaka tvrdi da razlog zbog kojeg je Pluton degradiran nije valjan. I da, traže da mu se status planeta vrati, piše Science Alert.

Pluton je službeno prestao biti planetom odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) u kolovozu 2016. nakon što je ta globalna skupina astronomskih stručnjaka dodala i treći kriterij za definiciju planeta. 

ZANIMLJIVO OTKRIĆE 'Daleki grumen leda' sličniji je Zemlji nego što smo mislili...

Po njoj, planet je nebesko tijelo koje se se okreće oko Sunca (a), ima dovoljnu masu kako bi njegova sila teža svladala kohezijsku silu čvrstog tijela i zadržala ga u hidrostatskoj ravnoteži u gotovo sferičnom obliku (b) i koje je 'očistilo' svoju orbitu (c). 

Ovo treće znači da objekt mora biti dominantno tijelo na svojim orbitalnom putu s dovoljno snage da ili privuče ili 'istjera' bilo kakvo svemirsko stijenje u svojoj blizini.

Pluton zadovoljava prva dva kriterija, ali treći ne, jer svoju orbitu dijeli s gomilom nebeskih tijela Kupierova pojasa. 

VIŠE VODE NEGO NA ZEMLJI Ima li života na Plutonu? Ispod leda našli veliki skriveni ocean

Skupina znanstvenika sada tvrdi da treći kriterij nema potporu u znanstvenoj literaturi. Čitajući publikacije objavljene u zadnjih 200 godina, pronašli su samo jednu, iz 1802., koja se korisiti čišćenjem orbite kao kriterijem za klaisfikaciju planeta. 

"IAU nam govori da bi temeljni objekt ove znanosti, planet, trebao biti definiran na temelju koncepta kojim se u svojim istraživanjima ne koristi nitko", kaže vodeći autor studije Philip Metzger s Floridskog sveučilišta. "I onda po njemu bi trebali s liste izostaviti drugi najsloženiji planet u Sunčevu sustavu". 

"Mi sada imamo popis s više od 100 recentnih primjera u kojima se znanstvenici koriste rječju 'planet' tako da krše aktualnu definiciju IAU-a, ali to rade zbog funkcionalnosti". 

"Definicija IAU-a je šlampava. Ne pojašnjava što precizno znači očistiti orbitu. Ako to shvatite doslovno, onda uopće nema planeta, jer nijedan nije očistio orbitu", nastavlja Metzger. 

Dodaje je kako je IAU napravio promjenu 2006. tvrdeći da je 'čišćenje orbite' standardna definicija koja se koristi za razlikovanje planeta od asteroida. 

NOVI HORIZONTI Let do Plutona: Slijetanje na mali planet izgledat će ovako

"Mi smo dokazali da je to pogrešna tvrdnja i ne postoji u povijesti znanosti. I zato ju je pogrešno primjenjivati na Plutonu", dodaje koautor studije Kirby Runyon iz laboratorija primjenjene fizike na sveučilištu Johnsa Hopkinsa. 

Umjesto toga oni preporučuju da se planeti jednostavno klasificiraju na temelju toga jesu li dovoljno veliki da im gravitacija omogućuje sferičan oblik. 

"Nije to neka arbitrarna definicija", tvrdi Metzger. "To je važna prekretnica u evoluciji planetarnog tijela, jer kada se dogodi potiče geološke aktivnosti u njegovom tijelu".

Na primjer, Pluton ima podvodni ocean, višeslojnu atmosferu, organske sastojke i dokaze o postojanju drevnih jezera i višestrukih mjeseca, kaže Metzger. 

"Pluton je dinamičniji i življi od Marsa. Jedini planet sa složenijom geologijom je Zemlja", naglašava.

Ali naravno, ovaj članak objavljen u časopisu Icarus neće rasplesti debatu. 

NOVA OTKRIĆA Planine na bizarnom Plutonu vjerojatno su ledeni vulkani

Astrofizičar i kolumnist Forbesa Ethan Siegel napisao je prošle godine da je problem veći od pitanja čisti li ili ne Pluton svoju orbitu, nego nalazi li se uopće u Sunčevu sustavu. 

"Kad je planetarni status u pitanju, geofizika nije dovoljna. U astronomiji se primjenjuju i tri pravila tržišta nekretnina: lokacija, lokacija, lokacija", napisao je.

"Ako želimo biti iskreni o našem Solarnom sustavu i planetima u njemu, onda je vrlo jasno da postoji osam objekata koji su drugačiji od svih ostalih"

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 10.09.2018.

    za mene je uvijek bio i ostat će planet, sigurno ima i rijetku atmosferu plavo nebo,no zivota nazalost nema minus 225 , ugljični dioksid,,,

  • Satna 10.09.2018.

    HahahaIzmisljaju pravila ko djeca i onda se nekako uspiju i neslozit u vezi svega je nije moja je izmisljotina bolja za plakat i svaka im cast na tome malo humora za

  • nikola96_1 10.09.2018.

    Kojim se glupostima oni bave

Komentiraj...
Vidi sve komentare