To je to što me zanima!

Predstavljamo projekt godine: Niskoenegetska kuća - A do Ž

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kako bismo razbili mitove o zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju obiteljske niskoenergetske kuće
Vidi originalni članak

Iako postepeno raste interes i inicijativa za gradnju niskoenergetskih stambenih objekata, najveću prepreku predstavlja nedovoljno informirana okolina. Kako bismo razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju jedne obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu i kroz praksu, na realnom projektu, svim zainteresiranima dostaviti sve potrebne informacije ukoliko se i sami žele upustiti u zelenu gradnju. Našim čitateljima ekskluzivno donosimo projekt: Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG.

Ovaj, dosad najopsežniji projekt 24sata, jedinstven u Hrvatskoj, a i šire, kroz sljedećih 9-13 mjeseci poslužit će kao idealan case-study gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Prikupljat ćemo sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a pritom ćemo na raspolaganju imati znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj bit će nam baza informacija o materijalima, izvođačima, te proizvodima i uslugama brojnih tvrtki u Hrvatskoj čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost. Želja nam je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Ekološki osvještena obitelj Jelušić gradi svoju obiteljsku kuću, a u zagrebačkoj Dubravi najprije će rušiti postojeći objekt,veliki dio materijala dobivenog rušenjem će reciklirati i ponovo ga koristiti u izgradnji novog objekta. Prilikom izgradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi na svjetskom i hrvatskom tržištu, te će se primjenjivati nova tehnologija u segmentu regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda i građevinskog materijala.

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći ćemo kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja). Svrha nam je ovim projektom podići svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje i  opravdati isplativost takve investicije, ponuditi informacije o proizvodima i uslugama, predstaviti partnere koji su važni za kvalitetnu izgradnju i opremanje, pobuditi interes državnih organa za ovu problematiku, i istaknuti dalekosežne ekonomske i ekološke prednosti niskoenergetskih stambenih objekata. Pokazat ćemo da je graditi energetski učinkovite kuće jednostavno i korisniku višestruko  isplativo te da štednja počinje već od prve arhitektonske skice.

Projekt ćemo pratiti iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski proći kroz „checklist” gradnje niskoenergetske kuće. Osim na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, pratite nas iz tjedna u tjedan i kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Je li zelena gradnja marketinški trik ili prijeko potreban trend s ciljem saniranja posljedica dosadašnjeg neodgovornog ponašanja? U sljedećem nastavku „Zelena gradnja kao prijeko potrebni trend“ saznajte koje se akcije poduzimaju u svijetu kako bi se daljnje narušavanje prirodnog balansa zadržalo pod kontrolom.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • BlackRaven 04.10.2012.

    inače, animacija vam je jako loša, pošto kad se projeiktira niskoenergetska kuća onda se projektiraju i instalacije koje već dolaze u gotovim blokovima..samo spojiš, i to je to.. a ovi rade sa ljevanim betonom, ISUSE BOŽE...koga Vi to uvjeravate sa ovom plaćenom reklamom? znači prvo naliju beton za jedan da u kalupe, pa onda postavljaju ytong blokove izvana .. ISUSE BOŽE.. svima treba uzet dozvolu za rad..odmah..

  • BlackRaven 04.10.2012.

    gle ovo je čista glupost, kao prvo odabrao je investitor totalno krivi projekt, koji mu je očito sugerirao "arhitekt"..ova kuća, koja je na slici , opet ponavljam, NEMA VEZE sa samodostatnim niskonergetskim kućama, a ovog lika će koštat oko 250.000 Eu - što je 150 soma previše...Dakle, vcijeli članak je čista glupost, i muljanje naroda..Ako želite link na pravu samodostatnu kući za SAMO 20.000 EU...pitajte..(bez cijene zemljišta)...I vani se to radi drugačije, i ako je nešto u građevnoj zoni (plavoj) onda nemoraš plaćat mito nikome da ti dovede priključke, POŠTO ako je zemljište građevinsko onda MORA već to imati dovedeno....ako nema, ona je to "livada" i vrijedi JEDAN do TRI EU po m2...dobro jutro..Plz, nemojte valjt narod sa ovakvim glupostima...

  • Zagorec BP 30.09.2012.

    Zagorec BP Bodovi: 34 Izgradio sam NEK pored Velike Gorice u jednom malom selu i još nisam ugradio fasadu, a stolarija je najjeftinija plastićna od "Lasera", preživio poplavu i jako sam zadovoljan materijalom. Cijena sa gradilištem je cca 800 eura po kvadratu građevine (sa uračunatom , ali neugrađenom, fasadom od stiropora 14 cm) Grijem se na drva, ali bez centralnog. Najhladnija, prostorija pri vanjskoj temperaturi od -23°C, je spavaona na katu i iznosi +17°C. Centralno je pripremljeno, ali nije pokrenuto. Grijem se na peć/kamin od 10KW i potrošnja drva u zimi u kojoj je barem 1 mjesec temperatura ispod -15°C u komadu, je 12-13m kubna mješanog drveta (bukva, hrast, klen, jalša, vrba). U kući hodamo u kratkom rukavima. Cijena materijala u startu je abnormalna za hrvatske uvjete, al' se isplati dugoročno gledano. Poslije poplave sam osušio kuću u roku 10 dana, dok su ciglene kuće bile mokre do proljeća (oko 5 mjeseci).

Komentiraj...
Vidi sve komentare