Obavijesti

Tech

Komentari 35

Predstavljamo projekt godine: Niskoenegetska kuća - A do Ž

Predstavljamo projekt godine: Niskoenegetska kuća - A do Ž
7

Kako bismo razbili mitove o zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju obiteljske niskoenergetske kuće

VIDEO


Iako postepeno raste interes i inicijativa za gradnju niskoenergetskih stambenih objekata, najveću prepreku predstavlja nedovoljno informirana okolina. Kako bismo razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji za koju nemamo dovoljno pozitivnih primjera u Hrvatskoj, odlučili smo pratiti gradnju jedne obiteljske niskoenergetske kuće u Zagrebu i kroz praksu, na realnom projektu, svim zainteresiranima dostaviti sve potrebne informacije ukoliko se i sami žele upustiti u zelenu gradnju. Našim čitateljima ekskluzivno donosimo projekt: Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG.

Ovaj, dosad najopsežniji projekt 24sata, jedinstven u Hrvatskoj, a i šire, kroz sljedećih 9-13 mjeseci poslužit će kao idealan case-study gradnje niskoenergetske obiteljske kuće. Prikupljat ćemo sve relevantne informacije, od faze planiranja do useljenja, a pritom ćemo na raspolaganju imati znanje i iskustvo arhitekata, projektanata, graditelja i drugih stručnjaka po pitanju zelene i manje zelene gradnje. Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj bit će nam baza informacija o materijalima, izvođačima, te proizvodima i uslugama brojnih tvrtki u Hrvatskoj čija je poslovna orijentacija energetska učinkovitost. Želja nam je potaknuti volju za promjenom ustaljenih navika i predstaviti moderna tehnička rješenja koja doprinose zaštiti okoliša te učinkovitoj potrošnji energije, a time i značajnoj uštedi.

Ekološki osvještena obitelj Jelušić gradi svoju obiteljsku kuću, a u zagrebačkoj Dubravi najprije će rušiti postojeći objekt,veliki dio materijala dobivenog rušenjem će reciklirati i ponovo ga koristiti u izgradnji novog objekta. Prilikom izgradnje i uređenja koristit će se inovativni proizvodi na svjetskom i hrvatskom tržištu, te će se primjenjivati nova tehnologija u segmentu regulacije topline, reciklaže otpada i otpadnih voda i građevinskog materijala.

Kroz projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG proći ćemo kroz sve ono s čim se susreće svaki pojedinac koji se odluči za sličan pothvat (od sređivanja dokumentacije i dobivanja financijskih sredstava, odabira majstora i materijala do konačnog useljenja). Svrha nam je ovim projektom podići svijest o važnosti energetski učinkovite gradnje i  opravdati isplativost takve investicije, ponuditi informacije o proizvodima i uslugama, predstaviti partnere koji su važni za kvalitetnu izgradnju i opremanje, pobuditi interes državnih organa za ovu problematiku, i istaknuti dalekosežne ekonomske i ekološke prednosti niskoenergetskih stambenih objekata. Pokazat ćemo da je graditi energetski učinkovite kuće jednostavno i korisniku višestruko  isplativo te da štednja počinje već od prve arhitektonske skice.

Projekt ćemo pratiti iz perspektive interesenta bez osobitog građevinskog predznanja i iskustva, te školski proći kroz „checklist” gradnje niskoenergetske kuće. Osim na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, pratite nas iz tjedna u tjedan i kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Je li zelena gradnja marketinški trik ili prijeko potreban trend s ciljem saniranja posljedica dosadašnjeg neodgovornog ponašanja? U sljedećem nastavku „Zelena gradnja kao prijeko potrebni trend“ saznajte koje se akcije poduzimaju u svijetu kako bi se daljnje narušavanje prirodnog balansa zadržalo pod kontrolom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu