To je to što me zanima!

Pogledajte "Đavolje oko" koje promatra Zemlju iz svemira

Iako izgleda poput "Đavoljeg oka", riječ je o galaksiji NCG 4151 s aktivnom crnom rupom, koja je 43 milijuna svjetlosnih godina udaljena od nas, a snimila ju je NASA
Vidi originalni članak

NASA-in teleskop snimio je fotografije "namrštenog" oka u svemiru, no to je zapravo galaksija NGC 4151 koja se nalazi u blizini naše. Plin je u interakciji s rastućom crnom rupom u središtu galaksije zbog čega izgleda poput oka. Bijela "jabučica" je crna rupa, a crvena "šarenica" je vodik, odnosno deformirana struktura u galaksiji koja uključuje i materijale koji padaju u njeno središte.

Izgleda poput "Đavoljeg oka", a riječ je o spiralnoj galaksiji udaljenoj 43 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. NGC 4151 je najbliža galaksija s aktivnom crnom rupom. To je jedinstvena prilika za proučavanje na koji način aktivna crna rupa djeluje s okolnim plinom iz galaksije. Znanstvenici proučavaju što uzrokuju otpuštanje velike X zrake, prenosi NASA

Ovo "Zlo oko" je zapravo vodik koji je uočio NSF-ov Very Large Array. Središnji dio galaksije NGC 4151 je kombinacija plavih X zraka i pozitivno nabijenih čestica vodika. Žute mrlje oko crvene elipse su područja na kojima su se nedavno formirale zvijezde. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • phoenyx 11.01.2012.

    Uvijek volim fotke ovako udaljenih svemirskih pojava, obožavam taj prozor u prošlost :)) Gledati sada kako je galaksija izgledala prije 43 milijuna godina je za mene jednostavno WOW! :))

  • Dobricina 30.12.2011.

    Isus je velik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare