To je to što me zanima!

Pogledajte fantastične snimke kometa koji je sve bliži Suncu

Brojni astronomi snimili su komet ISON koji će 28. studenog doći na najbližu točku od Sunčeve fotosfere, a preživi li prolazak, dočekat će nas novi spektakl na nebu
Vidi originalni članak

Dok se komet ISON približava svom okretu oko Sunca, astronomi su dobili rijetku priliku da komet fotografiraju sa Zemlje, ali i da čekaju kada će doći s druge strane.

- Izgleda prekrasno, a po količini svjetlosti ponaša se kao što smo i predvidjeli još u veljači - rekao je za NBC astrofizičar Karl Battams, koji je član NASA-ine kampanje za promatranje kometa. 

Dosad se komet ponašao onako kako su astronomi očekivali te se nije raspao pod utjecajem Sunca. NASA-ina kamera H1 također je snimila komet, a na snimci, koja prikazuje Zemlju, Merkur i komet Encke vidi se kako ISON ulazi u kadar u kojem se mogu uočiti i solarni vjetrovi. Battams kaže kako je na toj snimci najzanimljiviji dio dinamika repa kometa. 

No, Discovery prenosi kako najnoviji podaci pokazuju da se jedan ili više ledenih dijelova odlomio od jezgre ISON-a. Za pet dana komet će doći na najbližu točku, samo 1,9 milijuna kilometara, od Sunčeve fotosfere. Preživi li u potpunosti prolazak pored Sunca, u prosincu bi nas mogao dočekati novi nebeski spektakl. 

Komet ISON dobio je i svoj kanal na Twitteru koji prikazuje najnovije vijesti, ali i sjajne fotografije brojnih astronoma. 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • prosvjetitelj 25.11.2013.

    svemirski putnik...

  • miki222 24.11.2013.

    eh, da bar jedan udri usred balkana pa da nas sve rijesi problema sa referendumima i nacionalizmom, patriotizmom i pietetima, pederima, ustašama,srbima, šiptarima, janezima, ciganima i svih tih divnih stvari kojima svakodnevno uveseljavamo i uljepšavamo živote jedni drugima! da ostane samo jedan ljepi veliki krater pa da se vrati panonsko more di ce normalni svjet uživat u ljetovanjima

  • bulog55gmdg 24.11.2013.

    Znači ako prođe sunce bu zafelšal prema zemlj. Pa opet.

Komentiraj...
Vidi sve komentare