To je to što me zanima!

Politiku ostavili na Zemlji: Rusi i Amerikanci skupa idu na ISS

Astronauti su trebali na ISS stići za šest sati, no Sojuz je preskočio manevar za skretanje prema postaji. Stići će tek u četvrtak, na način kao što se radilo i prije
Vidi originalni članak

Prema Međunarodnoj svemirskoj postaji noćas su raketom Sojuz iz kozmodroma Bajkonur krenuli ruski kozmonauti Aleksander Skvorcov i Oleg Artemjev te Amerikanac Steven Swanson. Za razliku od problema u odnosima između dviju država na Zemlji, nakon pripajanja Krima Rusiji, u svemiru ovo partnerstvo ne pati od napetosti, piše Reuters.

Put Sojuza prema ISS-u trebao je trajati šest sati, no zbog problema s motorom, Sojuz je morao preskočiti manevar za skretanje prema postaji te je cijeli pristanak odgođen na četvrtak. NASA navodi da su astronauti u Sojuzu dobro raspoloženi te su i kolege na postaji obavijestili o novom rasporedu. 

Ovakav duži dolazak i spajanje na postaju bili su standardni do prošle godine, a ovo je trebalo biti peto spajanje po bržem rasporedu. Kontrola misije u Moskvi pregledava podatke kako bi utvrdili zbog čega se nije aktivirao motor na vrijeme, a prvi podaci pokazuju da letjelica nije bila na odgovarajućoj visini ili kutu. 

Skvorcov, Artemjev i Swanson na Zemlju bi se trebali vratiti u rujnu. 

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 10

  • anđelčić_1 26.03.2014.

    Da ameri imaju mogućnost za prevoz a ne rusi, ameri bi njima dali šut kartu na jedan!

  • Renavoid 26.03.2014.

    možda nas spasi taj svemir, gore smo svi ljudi bez obzira odakle smo ..... hbg, ali gore odlaze najbolji i najsposobniji od nas, a tu dole ostajemo mi stoka koja ne vidi dalje od svog sela i misli da je baš njihovo selo najbolje i najviše u pravu u svemu ....

  • AntonTrdić 26.03.2014.

    lijepo za vidjet da se barem oko necega slazu

Komentiraj...
Vidi sve komentare