To je to što me zanima!

Pomrčina Sunca mogla bi nas nakratko ostaviti bez struje

Bude li nad kontinentom vedro, u vrijeme pomrčine doći će do naglog pada proizvodnje struje ekvivalentnog ispadu osam do 10 velikih termoelektrana
Vidi originalni članak

Pomrčina Sunca u petak prijepodne bit će veliki test za europski elektro-energetski sustav. Bude li nad kontinentom vedro, u vrijeme pomrčine doći će do naglog pada proizvodnje struje ekvivalentnog ispadu osam do 10 velikih termoelektrana. 

Mjesec koji će nad nekim dijelovima kontinenta, u prijepodnevnim satima petka, prekriti i do 85 posto Sunca ometat će rad solarnih elektrana o kojima Europa sve više ovisi. Problem bi se mogao javiti upravo zbog naglog pada svjetlosti na solarnim pločama zbog kojeg bi mogli izgubiti 35.000 megavat-sati struje.

Stručnjaci napominju kako je riječ o ozbiljnom riziku, ali ipak ne očekuju veće probleme u opskrbi strujom. 

Prema sadašnjim prognozama, vrijeme će u našim krajevima kao i u većem dijelu središnje Europe sutra biti vedro pa će svi zainteresirani, uz propisanu opremu, moći uživati u promatranju ovog rijetkog fenomena. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • techit 20.03.2015.

    Dobri ste ! Da malo mraka i ostaviti će nas bez struje. Po toj logici po noći nema struje. :)

  • BoneDigger 19.03.2015.

    Jedan od najglupljih naslova ove godine.

  • milivoj 19.03.2015.

    Kako se neki autori ovakvih tekstova mogu ujutro pogledati u ogledalo? Zapitam se da li je ovakav slučaj sa svim tekstovima na ovome portalu? "Stručnost" na nivou.

Komentiraj...
Vidi sve komentare