To je to što me zanima!

Porsche od 32 konja dalji je rod 'bube' i vrijedi 133 milijuna kn

IDE NA AUKCIJU Porsche 64 bio je jedan od tri modela koji su se trebali utrkivati od Berlina do Rima 1939. godine. Najstariji je Porscheov sportski auto, a predviđaju kako će na aukciji doseći 20 milijuna dolara
Vidi originalni članak

Porsche Type 64 iz 1939. godine jedini je preostali model, najstariji je sportski auto s Porscheovom značkom na svijetu i na aukciju ide u kolovozu ove godine u Kaliforniji. 

Predviđaju kako će mu cijena ići i do 20 milijuna dolara (oko 133 mil. kuna). 

POGLEDAJTE GALERIJU

Kako je nastao kultni model

Automobil je trenutno izložen u Londonu, ali uskoro će ga prebaciti u SAD.

Model je nastao i prije službene uspostave Porschea i nastanka prototipa - modela 356 i ima nevjerojatnu priču.

Ferdinand Porsche, njemački inženjer i utemeljitelj Porschea, zajedno s Volkswagenom, planirao je napraviti tri ovakva modela koja bi se utrkivala od Berlina do Rima 1939. godine u utrci od 1500 kilometara, no sve je propalo zbog rata. 

Model 64 nastao je na bazi ranije verzije popularne Volkswagenove 'bube'. Motor je pojačan na 32 konjske snage, a automobil je imao aerodinamičan izgled.

Utrka je na kraju otkazana, napravili su još dva takva modela, jedan je bio službeni auto Ferdinanda Porschea i njegovog sina, ostala dva nisu preživjela Drugi svjetski rat.

Nakon rata Ferdinand Porsche dovezao se u Austriju u tom modelu i tamo je uspostavio Porscheovu kompaniju. Ovaj model prodao je austrijskom vozaču utrka koji ga je imao do smrti 1995. godine.

Potom je auto završio kod trećeg vlasnika i sad je na aukciji.  

Najskuplji auto ikad prodan na aukciji bio je Ferrari 250 GTO iz 1962. godine.

Prodan je za čak 48,4 milijuna dolara što je oko 320 milijuna kuna.

POGLEDAJTE Lvl8. GAMING RECENZIJU:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 18

  • zippysnake 22.05.2019.

    Vi neznalice koji laprdate da je ruzan auto, pojma nemate!!! Auto je stvoren 1938 i za to doba je vrh vrhova aerodinamike , sporta i ljepote!! Pojma nemate, malo citanja i usporedbe ne skodi!!

  • suncemojemajo 22.05.2019.

    Ma preljep ko baba od 90 godina. Ne kužim te pojmove ljepote. Meni je to kramp i da ga ne mogu preprodati nebi to dovukao u dvorište ni da mi plate.

  • DonQuixote 21.05.2019.

    najbolji Aston Martin DB 4 Zagato; generalno najseksi auti su iz 60ih

Komentiraj...
Vidi sve komentare