To je to što me zanima!

Potpuna reciklaža: Sada šalju i rabljenu kapsulu na novi let

Elon Musk i SpaceX žele reciklirati sve što je moguće sa svojih raketa kako bi smanjili cijenu letova u svemir. Nakon rakete, sada će prvi put u svemir poslati i rabljenu kapsulu punu tereta
Vidi originalni članak

Nakon što su lansirali raketu koja je već jednom bila u svemiru, SpaceX Elona Muska sada želi isto to napraviti i sa kapsulom koja se nalazi na vrhu rakete. 

Falcon 9 raketa u četvrtak navečer s Floride bi prema Međunarodnoj svemirskoj postaji trebala ponijeti skoro tri tone opreme, namirnica i znanstvenih eksperimenata. Sve će to biti u kapsuli Dragon koja je u svemiru bila 2014. godine. 

SpaceX je u ožujku prvi puta uspješno lansirao raketu koja je već bila u svemiru, a sredinom lipnja još jedna raketa će krenuti na svoj drugi put u svemir. Kako bi raketa bila sigurna, SpaceX je razvio cijeli niz procesa provjere, a slična praksa vrijedi i kod provjere kapsule. No, za razliku od raketa, kod kapsula imaju i dodatni problem, a to je pad u ocean. 

- Moramo iznimno oprezni biti kod provjere korozije - rekao je Hans Koenigsmann iz SpaceX-a za Space.com. 

Ovakvo recikliranje raketa i kapsula ključni su u planu Elona Muska da sreže troškove letova u svemir, no nije poznato kolika je stvarna ušteda bila na ovim misijama. Ovo će biti 11. opskrbni let za SpaceX.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 02.06.2017.

    sretno im

  • ŽeljkoPavliš 01.06.2017.

    Ne pričaj bedastoče.Pitaj popa Božaniča.On zna istinu .Njega je bog prosvetlil.Mi stojimo u svemiru i nikud ne putujemo nego se sve vrti oko nas.

  • 5000_LoL 01.06.2017.

    Čemu ti letovi u svemir, kad mi putujemo na divovskoj kornjači kroz svemir?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare