To je to što me zanima!

Prate je: Od Antarktike se odlomila santa poput Zagreba

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Santu su nazvali B31, a uz 660 kvadratnih kilometara površine, nešto je veća od Zagreba. Od ledenjaka Pine Island odlomila se u studenome, objavila je NASA
Vidi originalni članak

Znanstvenici prate santu leda nešto veću od Zagreba, koja se odlomila od ledene površine Antarktike i sada putuje prema oceanu. Golemi komad leda, jedan od sada najvećih, ima površinu od 660 kvadratnih kilometara (površina Zagreba je 641 km2), a iz NASA-e kažu da je debeo i do 500 metara. Nazvali su ga B31, a santa se odlomila od antarktičkog ledenjaka Pine Island još u studenome.

- Ovo je jedna od većih santi koje moramo pratiti - rekla je Kelly Brunt za Reuters. Santa im više predstavlja zanimljivost no brigu, jer se ne kreće u području gdje bi prijetila brodovima, a ne prijeti ni rastu razine mora.

Znanstvenici ovaj komad leda dodatno proučavaju jer je nastao na za njih neočekivanom mjestu. Pukotinu od koje se odlomila uočili su još 2011. godine. Ledenjak će najvjerojatnije uskoro iz Amundsenova mora odvući snažne struje Južnog oceana, a ono što brine znanstvenike je dodatno stanjivanje ledenjaka Pine Island.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 43

  • Zmar116 24.04.2014.

    Evo svi svjetski mediji se raspisali da je površina sante približna velićini Zagreba...

  • CABO 3 24.04.2014.

    Svi smo se mi 'odlomili' od nečega

  • o-o 24.04.2014.

    ako se slucajno netko jos boji kako cemo se potopiti otapanjem ledenjaka, nek napuni casu do vrha ledom pa jos nalije vodu takodjer do vrha. onda treba pricekati da se led otopi. i nema vise straha...

Komentiraj...
Vidi sve komentare