To je to što me zanima!

Preko Twittera se mogu pratiti bolesti: Mogu li ih predvidjeti?

Graham Dodge vjeruje da njegov projekt Sickweather koji prati bolesti uz razne javne podatke o prometu, rasporedu putovanja i sl. može i predviđati pojavu bolesti
Vidi originalni članak

Graham Dodge pokrenuo je stranicu Sickweather i na njoj napravio mapu bolesti u SAD-u. Nakon što je analizirao milijune slučajeva u kojima se na Facebooku ili u tvitovima spominju razne bolesti mogao je vidjeti trend širenja bolesti. 

Uočio je primjerice kako veliki događaji, poput Super Bowla, utječu na širenje bolesti. Tako je u veljači u Indianapolisu naglo skočio broj poruka s raznim bolestima. Dok neke studije upućuju na to kako društvene mreže mogu pratiti bolesti, Dodge vjeruje kako bi ih mogli koristiti i da se širenja zaraza predviđaju brže nego ikad prije. 

Njegov Sickweather prati mreže za 24 razna simptoma, a kroz semantičke analize zaključuje radi li se o bolestima ili ne. Potom ih povezuje na interaktivnoj karti koja se može pretraživati po lokacijama i bolestima. 

Google i Yahoo ranije su već imali sustave koji su na internetu pratili širenje bolesti, a bolest se može pratiti i brojevima odlazaka liječniku i izdanim receptima, no društvene mreže daju bolji kontekst i puno su brže. kako prenosi Mashable, dok bi Centru za kontrolu bolesti trebalo nekoliko tjedana za izvještaje o bolestima, drutšvene mreže imaju podatke u stvarnom vremenu koji se mogu koristiti. 

U ožujku je raspisan natječaj za izradu aplikacija koje prate trendove kako su se bolesti razvijale, ali i koriste mreže kako bi upozorile na krizna stanja. Među kandidatima je i Sickweather, a Dodge kaže kako bi uz dodavanje raznih putnih i prometnih podataka, velikih događaja, vremenskih uzoraka ili javnih podataka o okolišu, mogli točnije predviđati pojave bolesti.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • GledimirVidić 11.06.2012.

    Ma da samo pratiti bolesti, preko Twittera se mogu ostvariti kontakti i dovesti financijski ulagači u Hrvatsku-kaže naš predsjednik!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare