To je to što me zanima!

Oprostili se od slavnog fizičara: 'Njegovo nasljeđe bit će vječno'

Ispraćaj slavnog znanstvenika održan je u subotu u Cambridgeu gdje je na privatnu ceremoniju pozvano oko 500 uglednika, prijatelja i kolega profesora Stephena Hawkinga
Vidi originalni članak

Nasljeđe profesora Stephena Hawkinga živjet će vječno, glavna je poruka sa ispraćaja slavnog britanskog astrofizičara koji je 14. ožujka preminuo u 76. godini života. 

Britanski glumac i oskarovac Eddie Redmayne, najstariji sin Robert te astronom Martin Rees samo su neki od govornika koji su se u subotu obratili okupljenima na ispraćaju jednog od najvećih umova današnjice.

ČUVENI ZNANSTVENIK Odlazak genijalnog uma: Umro slavni fizičar Stephen Hawking

Ispraćaj slavnog znanstvenika, koji je od mladosti bolovao od amiotrofične lateralne skleroze, održan je u subotu u Cambridgeu gdje je na privatnu ceremoniju pozvano oko 500 uglednika, prijatelja i kolega profesora Stephena Hawkinga, među kojima je bio i direktor SpaceX-a Elon Musk. Na ulicama Cambridgea su mu počast odale stotine ljudi. Dok je crkvi Great St. Mary u sklopu sveučilišta Cambridge prilazio automobil s lijesom ukrašenim bijelim ljiljanima zazvonila su crkvena zvona koja su udarila 76 puta, za svaku godinu Hawkingova života. 

Tijekom pogreba svirala je glazba svemirske tematike posebno komponirana za Hawkinga pod nazivom "Iza noćnog neba", inspirirana jednom pjesmom i citatima iz "Kratke povijesti vremena".

Njegov osobni prijatelj, astronom Martin Rees, član britanske akademije znanosti Kraljevsko društvo, pročitao je ulomak iz Platonove Obrane Sokratove, u kojem se govori o potrazi za znanjem nakon smrti.

Hawkingov lijes u crkvu su unijeli vratari sa sveučilišta Gonville i Caius, na kojima je predavao više od 50 godina. Da upravo oni budu nosači Hawkingova lijesa bila je želja njegove obitelji, piše BBC

Komemoracija za profesora Hawkinga odžana je na koledžu Trinity, a urna s njegovim pepelom bit će pohranjena pokraj grobova znanstvenika Isaaca Newtona i Charlesa Darwina u Westminsterskoj opatiji 15. lipnja. 

ODLAZAK VELIKOG GENIJA Hawkingu je ostala neispunjena jedna želja - putovati u svemir

- Sasvim je primjereno da profesorovo posljednje počivalište bude uz upravo ove istaknute znanstvenike, jedne od najznačajnijih u povijesti čovječanstva - kazao je westministerski dekan i velečasni John Hall. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • Ira27 03.04.2018.

    Nisam ocekivala da ce biti pokopan uz crkvene obrede...sto nije on bio ateist?!

  • Ragnarök 31.03.2018.

    Fake News!

  • angeloo 31.03.2018.

    Ni Ainstein nije u Boga vjerovao,barem ne na način kako se to raji predstavlja...

Komentiraj...
Vidi sve komentare