To je to što me zanima!

Prognozirali mu samo 90 dana, a sada već slavi 12. rođendan

Rover Opportunity sletio je na Mars 2004. godine i NASA je predviđala da će ostati u funkciji do 90 dana nakon slijetanja. No, upravo je proslavio 12 godina na Marsu
Vidi originalni članak

Ovo je Opportunity. Prognozirali su mu tek nekoliko mjeseci života. No, Opportunity se i dalje vozi površinom Marsa i stvara povijest i 12 godina nakon spuštanja na Crveni planet 2004. godine. 

NASA mu je predviđala rok trajanja od 90 dana, očekujući da će mu prašina Marsa blokirati napajanje solarnih panela, no ovaj se rover pokazao vrlo izdržljivim te još obavlja znanstvene misije. 

Opportunity svakako 'osjeća' zub vremena te ima niz poteškoća sa sustavima, no unatoč svemu tome nastavlja misiju. 

Trenutno proučava područje bogato mineralima koji su nastali vjerojatno u vrijeme kada je na tom području bilo vode. Rover je trebao 'otrčati' cijeli maraton da bi stigao do tog područja. Naime, od mjesta slijetanja do sadašnje lokacije ima točno 42 kilometra pa je novo područje prozvano Maratonska dolina. 

- Opportunity pokazuje zdrave razine napajanja pa očekujemo da će uspješno završiti misiju u Maratonskoj dolini, a potom i nastaviti s novim misijama. Preko zime je bio vrlo aktivan jer su mu paneli bili puno čišći, nego proteklih zima - izjavio je ponosni voditelj misija za rover John Callas.

Očekuje se da će Opportunity nastaviti s djelovanjem sve do kraja 2016. godine do kada je zagarantiran budžet za njegove misije. No, moguće je da se produlji i nakon tog roka.  

Idi na 24sata

Komentari 18

  • No.1 19.02.2016.

    Meni baterija na autu ne može izdržati duže od dvije godine ili mjesec nakon garancije a ovaj nekoliko godina leti do marsa i još mu tamo baterija traje 12 godina.Da mi je nekako doći do njega da mu maznem baterije.

  • Igor Petak 30.01.2016.

    Cestike na 12.rođendan uz još puno uspjesnih misija uz jednu opasku: kad bi bar sve pravili da bude tako kvalitetno a ne samo do isteka garancije.

  • x00x 30.01.2016.

    dobro da nije zarez nakon prve 6

Komentiraj...
Vidi sve komentare