To je to što me zanima!

Pronašli 'najstariji GPS': Prije 514 godina potonuo s brodom

U ekspediciji kod Omana pronađen je portugalski brod koji je potonuo 1503. godine. Na njemu je otkriven i astrolab, navigacijski instrument koji je najstariji takve vrste
Vidi originalni članak

Na olupini broda koji je potonuo prije 514 godina kod Omana istraživači su pronašli predmet za koji se vjeruje da je najstariji navigacijski instrument na svijetu. 

Pomorski arheolozi identificirali su astrolab prema oznakama na njegovu rubu, a pomorci su ga koristili kako bi mjerili svoj položaj na putovanjima. O ranijim verzijama astrolaba pisali su još i Grci u 2. stoljeću prije Krista, a koristio se kao glavni navigacijski instrument sve do izuma sekstanta u 18. stoljeću. Njime su mogli odrediti i predvidjeti položaj Sunca, Mjeseca, planeta i zvijezda i lokalnog vremena iz zadane geografske dužine. U islamskom svijetu astrolab se koristio i za izradu horoskopa. 

Ovaj astrolab otkriven je na brodu Esmeralda koji je potonuo 1503. u Indijskom oceanu. U tragediji je poginula cijela posada, uključujući i kapetana koji je bio ujak Vasca da Game. 

- Velika je čast pronaći nešto ovako rijetko i povijesno važno, što će arheološkoj zajednici pomoći da popuni povijesne rupe - rekao je David Mearns iz Blue Water Recoveriesa koji je vodio ekspediciju na Esmeraldu. 

Vjeruje se da je astrolab izrađen između 1495. i 1500. godine, a Mearns je rekao za BBC kako je odmah znao da se radi o nečem posebnom. Znanstvenici na Sveučilištu Warwick su analizirali instrument i otkrili zareze kojima se određivao položaj Sunca. Ovi su instrumenti inače relativno rijetki i dok su drugi katalogizirani, ovaj je za nekoliko desetljeća pomaknuo ljestvicu najstarijih. Mearns je dodao kako se radi o 30 godina nove povijesti i da se nada kako će pronaći još instrumenata iz tog doba. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • aBs 27.10.2017.

    Nazalost nije nas :/ http://esmeraldashipwreck.com/

  • 25.10.2017.

    hahaha

  • --- DAVOR --- 25.10.2017.

    Njime se navodno lociraju, i na biračka mjesta transferiraju glasači HDZ-a! Vidimo da perfektno radi jer čak i mrtvace pronalazi/locira!

Komentiraj...
Vidi sve komentare