To je to što me zanima!

Prosvjed pomoćnika u nastavi je bio prije 14 dana. I dalje svi šute, nije to ničiji problem...

Tamo neki ljudi, koji pomažu tamo nekoj djeci, u tamo nekim školama, dobivaju neki novac za to i priča je završena. A priča postaje sve ozbiljnija. Jer tko će se brinuti za tu djecu kad pomoćnici odustanu?
Vidi originalni članak

Priča o trudnici kojoj nitko od liječnika specijalista u Zagrebu ne želi napraviti pobačaj, odnosno fetocid, jer je dijete smrtno bolesno, te ugrožava i nju, uzburkala je hrvatsku javnost kao malo koja tema u posljednje vrijeme. S pravom. Strašno je što prolazi ta žena, ali glavni je problem u tome da se većina žena u takvoj ili sličnoj situaciji doslovce nema kome obratiti za pomoć. Kod nas se sustavno ne rješavaju problemi koji muče one najugroženije. A među njima su brojna djeca koja žive s poteškoćama. Neovisno o tome jesu li to fizičke, mentalne, senzorne ili druge poteškoće, poremećaji, bolesti, za veliki broj takve djece nema sustavnog stručnog praćenja, terapija, svega onoga što bi toj djeci omogućilo prvenstveno napredak, a onda i što normalniji život u zajednici. I tu naša država pada na testovima kvalitetnog društva. Pomoćnici u nastavi, možda i jedina svakodnevna karika za brojnu djecu da budu u školi, prosvjedovali su prije dva tjedna.

Predali su tad i zahtjeve u Vladu, da im se omogući barem minimalac, ali i stalni ugovori. Iz Vlade ni glasa. Očito, problem za nadležne ne postoji. Tamo neki ljudi, koji pomažu tamo nekoj djeci, u tamo nekim školama, dobivaju neki novac za to i priča je završena. A priča samo postaje sve teža i ozbiljnija. Jer tko će se brinuti za tu djecu kad pomoćnici napokon odustanu? Ili krenu u štrajk, kako i najavljuju? Tko će toj djeci i njihovim roditeljima objasniti zašto država ne poštuje vlastite zakone, čak i Ustav, jer ne poštuje pravo sve djece na jednake uvjete obrazovanja?

Strategija inkluzivnog obrazovanja mora biti nacionalna. Ona mora okupiti stručnjake, koji će napraviti objektivne analize i dugoročan sustav stalnog zapošljavanja pomoćnika u nastavi, psihologa, logopeda, postaviti temelje za sustavan odgojni rad u školama, kako za djecu s poteškoćama, tako i za svu ostalu. Jer nebriga za samo jednog člana pokazuje da se oni koji bi trebali, ne brinu ni za koga.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Roger123 10.05.2022.

    Zamislite da radite istu satnicu kao profesori a plaćeni ste svega 2500-3000 kn... Neki i manje. A nije da u svojem radu radite samo sa tim 1 djetetom koje je vama dodjeljeno, već rješavate probleme cijelog razreda i pomažete i drugoj djeci koja zapinju na gradivu jer profesori ne znaju objasnit ili prebrzo idu. Da ne pričam o tome da ste na odmoru dužni biti u učionici i pratiti svaki korak svakog djeteta, odgovorni ste za sve i to za, kako sam već napisao - 2500-3000 kn... Ovisno o visini razreda u kojem radite.Sramota!

  • Forrest Gump 10.05.2022.

    Mi nismo država, mi smo obična magareća klupa... već 30 godina živimo u takvoj kazni od života, doslovno kao da smo samostalnošću ostvarili samo direktni smještaj u magareću klupu!

  • 10.05.2022.

    Neka smo mi dopustili svakoj gologuziji da se doseli u Hrvatsku i nametne svoju sirovu filozofiju. "Ali krivi smo mi, jer smo se sklanjali."

Komentiraj...
Vidi sve komentare