To je to što me zanima!

Prva prometna u svemiru: Rusi i SAD izgubili satelite

Komunikacijski sateliti su se zabili jedan u drugi u utorak oko 800 kilometara iznad Sibira. Točno stanje neće biti poznato još najmanje tjednima
Vidi originalni članak

Dva komunikacijska satelita sudarila su se na visini od 800 kilometara u prvom sudaru do sada između čitavih svemirskih letjelica u orbiti, priopćila je NASA u srijedu. Sateliti su se zabili jedan u drugi u utorak iznad Sibira. Sudar je stvorio dva velika oblaka ostataka, a točno stanje neće biti poznato još najmanje tjednima, rekla je glasnogovornica NASA-e Kelly Humphries.
Sudarili su se komercijalni satelit Iridium, lansiran 1997., i ruski satelit lansiran 1993. za koji se vjeruje da nije u funkciji. Svaki je satelit težio više od 450 kilograma.
Do sada su zabilježena četiri slučaja slučajnog sudara svemirskih objekata, rekla je NASA, ali su to bili manji incidenti i uključivali su dijelove ugašenih raketa ili male satelite.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • user_28544 12.02.2009.

    Špijunske igre amerike, mislili se zezat s Putinom, kako da ne. Evo jedan \"Vic\" (kaže Bog Obami da će bit kriv za treći svijetski rat između Rusije i Amerike, a Obama ga pita tko će dobit bitku, a Bog mu kaže to ti nesmin reć, a Obama nato kaže, a dobro oće postojat coca cola, Bog mu kaže oće, a Obama pita a koliko će koštat, a Bog mu kaže dvanaest rubalja.

  • zx10r 12.02.2009.

    a sta americki satelit radi iznad sibira ?

  • user_17701 12.02.2009.

    Pa, sada bi ih moglo biti i više. Dijelovi \'susreta\' lete na sve strane. Pogledajte si neki dokumentarac o satelitima da ja sada sve o tome ne pričam. Kako funkcioniraju, za što se sve koriste a i ova informacija je prošla kroz filter, što je zaista bilo i zašto to nikada nećemo saznati. Uglavnom putem satelita vrše monitoring svih na zemlji, sada ih ima u svemiru oko 31 satelit a 24 satelita je dovoljno da vas lociraju na bilo kojem mjestu na zemlji, 4 su dovoljna satelita da vas lociraju približno odnosno u kojem kutku zemlje se nalazite a sa svih 24 da vas lociraju na udaljenost od čak nekih 15 metara od mjesta gdje se nalazite.

Komentiraj...
Vidi sve komentare