To je to što me zanima!

Prve nacionalne ispite u svibnju pisat će osmaši. Previše je petica, želimo bolje kriterije

Testirat će se učenici u deset posto škola u cijeloj Hrvatskoj, a polagat će hrvatski jezik, matematiku te STEM područje - kemiju, biologiju i fiziku, potvrdio je za 24sata Vinko Filiković, v.d. ravnatelja NCVVO-a
Vidi originalni članak

Ne, ovo nije mala matura, niti se bilo koje dijete treba bojati ovog ispita, kazao nam je Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ono što se već dugo najavljivalo Filipović je potvrdio za HRT. Od sljedeće školske godine u osnovnim školama provodit će se nacionalni ispiti. Kako nam je pojasnio, prve ispite pisat će u svibnju 2022. učenici osmih razreda, a potom, u jesen 2022., učenici koji će tad krenuti u pete razrede. Testirat će se njihova znanja i vještine iz četvrtog razreda.

- Testirat će se učenici u deset posto škola u cijeloj Hrvatskoj, a polagat će hrvatski jezik, matematiku te STEM područje - kemiju, biologiju i fiziku. Provest će se i modul ispitivanja kompetencije rješavanja problema. Krajnji cilj je riješiti opći problem ocjenjivanja danas u Hrvatskoj. Želimo da se kroz nacionalne ispite nađe model standardiziranja ishoda za sve učenike bez obzira na škole iz kojih dolaze - kaže Filipović.

Inflacija petica, devalvacija vrijednosti

Kako on tumači, učiteljski kriteriji nisu isti i rezultat toga je inflacija dobrih ocjena, koja ih je devalvirala. Ovi bi ispiti imali standardizirani oblik koji bi omogućio da učenici pokažu znanja neovisno o kriterijima ocjenjivanja.
- To bi bila pretpostavka za daljnje korake koji vode širim oblicima ocjenjivanja, pa i maloj maturi, no o tome zasad nema govora - ističe v.d. ravnatelja NCVVO-a.

Roditelji su ipak i više nego skeptični. Smatraju kako će to biti samo još jedan u nizu stresova za ionako preopterećene osnovce, kojima se nastava svodi na suludu utrku za ocjenama.

'Pripreme su previše raširene'

Na pitanje hoće li se djeca morati posebno pripremati za ove ispite Filipović kaže:

- Smatram da bi učenici trebali kroz nastavu biti pripremljeni za svaki ispit koji proizlazi iz redovitog sustava. Već sama činjenica da se netko posebno priprema dovodi u nepovoljan položaj one koji se ne mogu kompetentno pripremati. No točno je da nam već u nižim razredima djeca kreću na instrukcije, od petog do osmog to eksplodira, a o pripremama za državnu maturu da i ne govorim. Cilj je da svi učenici na nastavi dobiju sva znanja koliko je potrebno.

Ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani, Igor Matijašić, svakako podržava uvođenje nacionalnih ispita.

- Samo da se sve dobro pripremi, posloži i da se ustraje da se zaista i provede. Već dugo se borim protiv toga da isključivo ocjene (a ne pravo znanje) budu temelj za upis u srednje škole.

Javna je tajna da su neke škole blaže, neke strože, ali su ocjene za upis jednako vrednovane. Ako su nacionalni ispiti ili bilo kakvi drugi ispiti korak prema tome, veliki palac gore. Što mislite, koliko bi to smanjilo pritisak roditelja na učitelje posljednjih tjedana nastave - zaključuje Matijašić.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Ive mala 05.07.2021.

    Kaže lik, učenici će kroz nastavu biti pripremljeni, super, obzirom na online nastavu mi roditelji smo naj...bali, ne znam kako je kod drugih škola ali prema osobnom iskustvu, jedan jedini učitelj se stvarno trudi, ovo sve drugo radi tako da navečer oko 22 sata pošalju u grupu zadatke, brojeve stranica i napišu im do kad trebaju riješit i onda takvi učitelji smatraju da su nešto napravili za djecu...

  • arwin 27.06.2021.

    A luda li naroda. Proteklih 25 godina smo srozavali školstvo u ime inkluzivnosti, humanosti i "brige da naša mala zlata ne budu preopterećena i pod stresom" a sad kad nas azijati gaze po svim parametrima došla naredba o postrožavanju. Kasno je.

  • marinirani.fetus 24.06.2021.

    Najbolje je što piše da će se testirati učenici u 10 posto škola. To je isto kao da maturu pišu samo gimnazijalci. Fuchs govori kako bi uvođenjem male mature svi imali jednake šanse, ali je on zato uvede u samo mali broj škola. Još mi je super što piše kako bi djeca na malu maturu, ali i na ovu veliku trebala doći s "onime što im je ostalo u glavi". Neke stvari mi stvarno nemaju smisla....

Komentiraj...
Vidi sve komentare