To je to što me zanima!

Rade pametni bacač granata koji pogađa i skrivene mete

Tvrtka Orbital ATK već pet godina radi na razvoju pametnog bacača granata koji komunicira s metkom, a može eksplodirati iznad mete koja je iza zaklona
Vidi originalni članak

Američka vojska početkom sljedeće godine počet će testirati pametni bacač granata (XM25 CDTE) koji će moći pogoditi mete koje su i iza zaklona. 

Na razvoju oružja radi američka kompanija Orbital ATK, a kako se navodi ima sustav za određivanje mete i kontrolu paljbe koji može na udaljenosti do 500 metara poboljšati vjerojatnost pogotka za 300 do 500 posto. 

Ovakav sustav praktično će omogućiti svakom vojniku s osnovnim vještinama da učinkovito pogađa metu, jer je opremljen laserskim daljinomjerom i softverom koji će precizno odrediti udaljenost do mete, a podaci o meti šalju se u 25 mm metak.

Vojnik će moći dodati ili oduzeti od te udaljenosti kako bi uklonio prepreke, a granate se mogu programirati da eksplodiraju tek kad prijeđu određenu udaljenost, odnosno da se aktiviraju iznad neprijatelja koji može biti u zaklonu, što može biti korisno kad se cilja neprijatelje u rovu. 

Ovakva je puška opremljena termalnim ciljnikom sa zumiranjem, kompasom i senzorima okoliša. Na njenom razvoju radi se već 5 godina, a nekoliko prototipa koristilo se u Afganistanu. Metu će precizno gađati na 500 metara, a na udaljenosti od 700 metara može pogoditi mete s eksplozijom u zraku. 

>>> Ovo su namirnice od kojih možete napraviti čudesna jela

Idi na 24sata

Komentari 33

  • ..................... 16.10.2015.

    da to se inace zove artiljerija koliko ja znam

  • Josip200 16.10.2015.

    Znači kad kažete da iz te zemlje ništa dobro, onda mislite na cijeli Američki narod, a dali bi gledali filmove, slušali glazbu i dosta toga potječe iz te zemlje da ne nabrajam!! a za ovo oružje to se zove MODERNO RATOVANJE!!!!

  • iPhonchek 16.10.2015.

    Dok oni razvijaju high-tech fore-rusi ne pricaju puno nego djeluju, ravne sve sa zemljom...samo se nadam kad budu prodavali te idiotare islamistima da ce im naplatit masno!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare