To je to što me zanima!

Raste interes: Mladi obrtnici moraju dobiti priliku da ostanu

Obrtnički sajam, koji je prvi takve vrste, a okuplja brojne obrtnike s područja Zagreba i Zagrebačke županije kao i učenike srednjih strukovnih škola...
Vidi originalni članak

Europske smjernice već dugo ističu važnost obrazovanja na radnome mjestu i povezanosti obrazovanja sa svijetom rada u strukovnom obrazovanju.

Upravo takva politika konkretne pripreme učenika u stručnim zanimanjima put je koji već slijede mnoge strukovne škole u Hrvatskoj, ali i poslodavci u obrtničkim zanimanjima te strukovne organizacije, poput Obrtničke komore Zagreb.

Ono što svi ističu kao nužnost, veća je angažiranost države te modernizacija obrazovnog sustava koji će učenicima omogućiti jednostavniji dolazak do mentora, pa i budućeg poslodavca, a poslodavcima da već kroz školovanje dobivaju učenike koje će moći kroz stručnu praksu uvesti u zanimanje za koje se školuju.

Upravo je to jedan dio aktivnosti koje provodi Obrtnička komora Zagreb, a čija će predsjednica odbora za obrazovanje Spomenka Krebsz sudjelovati kao panelistica na sutrašnjoj konferenciji “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”.

Predstavnici OKZ-a svake godine obilaze osnovne škole i predstavljaju obrtnička zanimanja te mogućnosti upisa u obrtničke i srednje strukovne škole učenicima osnovnih škola. Jedna od promotivnih aktivnosti je i organizacija promocija obrtničkih zanimanja na sajmovima i drugim javnim manifestacijama.

U tu svrhu OKZ u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom organizira i Zagrebački obrtnički sajam, koji je prvi takve vrste, a okuplja brojne obrtnike s područja Zagreba i Zagrebačke županije kao i učenike srednjih strukovnih škola koji posjetiteljima prezentiraju i demonstriraraju obrtnička zanimanja. 

Ove godine sajam je posjetilo više od 3500 osnovnoškolaca iz 60 škola grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji su se na sajmu mogli okušati u raznim obrtničkim zanimanjima i tako lakše odlučiti o budućem zanimanju.

Ured za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb surađuje s više od 20 obrtničkih i srednjih strukovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, u kojima se provode programi obrazovanja za obrtnička zanimanja i provodi postupak licenciranja tvrtki u svrhu osiguranja kvalitete u provedbi praktične nastave i vježbi naukovanja. Takvim djelovanjem OKZ želi hrvatskim učenicima pružiti mogućnost da najvažnije ulaganje u životu, ono u obrazovanje, iskoriste u punom potencijalu. Stoga je izrazito važno da ti učenici dobiju konkretne prilike u Hrvatskoj svoja znanja pretočiti u plodonosan posao od kojeg će moći pristojno živjeti. A to je posao koji mora odraditi država.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare