To je to što me zanima!

Ratovanje budućnosti? Vojske će moći uzgajati svoje dronove

Budućnost ratovanja mogla bi biti kemijska, ali ne u smislu bojnih otrova. Znanstvenici misle da bi početkom 22. stoljeća kemijskim spojevima mogli 'uzgajati' bespilotne letjelice
Vidi originalni članak

Filmovi i igre donijeli su nam različite vizije budućnosti ratovanja, a kako se čini vojske bi do kraja stoljeća na razne prijetnje na terenu mogle odgovarati tako što će 'uzgajati' bespilotne letjelice na terenu. 

Britanski BAE Systems prikazao je u videu svoju viziju konceptnog sustava koji bi proizvodio prototipove letjelica. Nazvali su ga Chemputer i njegovi autori tvrde da bi ovo moglo donijeti golemu prednost jer bi proizvodnju letjelice skratili sa nekoliko godina na samo nekoliko tjedana. 

Naprednim kemijskim procesima letjelice bi se proizvodile u spremnicima, a animacija prikazuje kako od materijala koji je uronjen u tekućinu na kraju proizvodnog ciklusa izranja dron. Ovo je sve u razvojnoj fazi, ali BAE radi sa Sveučilištem u Glasgowu kako bi razvili dizajn. 

Cijeli proizvod je i teško usporediti s nečim u stvarnosti, a i dostupno je malo informacija, ali ovo bi u osnovi podiglo rapidni razvoj prototipa u 3D printanju na sasvim novu razinu. Lee Cronin sa Sveučilišta u Glasgowu kaže kako bi proizvodnja letjelica bila ogroman izazov, ali vjeruje da će kreativno razmišljanje i razvoj tehnologija dovesti do digitalnog programiranja kompleksnih kemijskih i materijalnih sustava. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • fegelein 07.07.2016.

    možda za 100 godina, kad iz blata kemijskim procesima dobiju zlato

  • 06.07.2016.

    Cim izadje vijest to vec odavno postoji

  • Ivica Kadic 05.07.2016.

    U filmovima i igricama pola je istine

Komentiraj...
Vidi sve komentare