To je to što me zanima!

Rekord Australaca: Napravili najučinkovitije solarne panele

Postignuće australskih znanstvenika bi trebalo dodatno osnažiti solarnu energiju kao konkurenta fosilnim gorivima. Tehnologija bi trebala biti brzo dostupna
Vidi originalni članak

Australski znanstvenici napravili su solarne panele koji 40.4 posto Sunčeve svjetlosti pretvaraju u energiju i time srušili svjetski rekord. Kako prenosi Yahoo News, tim sa Sveučilišta Novog Južnog Walesa, koristio je standardne solarne ćelije sa zrcalima i dodatnim filtrima. Ovakav spoj omogućio je da se smanji količina bačene energije i nadmaši dosadašnji rekord od 36 posto. 

- Koristili smo komercijalne solarne ćelije, ali na nov način tako da ovaj pomak u učinkovitosti može biti brzo dostupan u industriji - rekao je profesor Martin Green s australskog sveučilišta. 

Tradicionalne metode koriste jednu solarnu ćeliju, što limitira iskoristivost na otprilike 33 posto, dok su ovdje znanstvenici podijelili svjetlost u četiri ćelije, što je povećalo razinu pretvaranja energije. Testove su proveli u Sidneyju, ali i potvrdili u SAD-u. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 12.12.2014.

    super

  • deronja 08.12.2014.

    Sydney Ivana , a ne Sidney.

  • anđelčić_1 08.12.2014.

    Moram priznati da mi je krivo što Srbija malo pažnje pridaje proizvodnji struje pomoću solarnih ploča i vetra. Na sajmu u Beogradu je bilo dosta firmi iz Hrvatske koji su osvojili tehnologiju proizvodnje struje pomoću solarnih ploča prilično dobro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare