To je to što me zanima!

Revolucija svjetske medicine: Uspjeli klonirati ljudski embrij

Klonirani embriji upotrijebljeni su kao izvor matičnih stanica, od kojih se može napraviti novi srčani mišić, kost, moždano tkivo ili bilo koji drugi dio ljudskog tijela
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici uspjeli su klonirati ljudske embrije u ranoj fazi razvoja, što je značajan iskorak za svjetsku medicinu, javlja BBC

Klonirani embriji u fazi blastociste upotrijebljeni su kao izvor matičnih stanica, od kojih se može napraviti novi srčani mišić, kost, moždano tkivo ili bilo koji drugi dio ljudskog tijela. Studija koja je objavljena u časopisu Cell, navodi kako je način kloniranja sličan onom kod ovce Dolly u Velikoj Britaniji, koja je bila prvi sisavac koji je 1996. godine uspješno kloniran. 

Ipak, znanstvenici smatraju kako bi drugi izvori matičnih stanica mogli biti lakši, jeftiniji i svakako manje kontroverzni od ovoga. Protivnici ovakvog kloniranja također tvrde da nije etično eksperimentirati na ljudskim embrijima, te su zatražili zabranu. 

Matične stanice su inače jedna od velikih nada medicine. Budući da mogu kreirati novo tkivo i sanirati štetu koju primjerice može prouzročiti srčani udar ili, pak, popraviti prerezanu leđnu moždinu. 

Već postoje neka ispitivanja u kojima se matičnim stanicama od doniranih embrija pokušava ljudima vratiti vid. No, ove donirane stanice ne odgovaraju pacijentima pa ih njihovo tijelo može odbaciti. Kloniranjem bi se ovaj problem uklonio.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • phoenix63 24.05.2013.

    nego gospodo ocete popit kaj ? neke grickalice? kokice mozda ? cujem da idu savrseno uz prodavanje laznih morala na sekciji komentara 24sata.

  • Danijel Dokmanić 23.05.2013.

    Kamo ovaj svijet ide iz dana u dan nesto novo,prebrzoo se napredujee to ce nas sve jednog dana unistit...

  • Vjerujem_1 19.05.2013.

    Služiti se ubijenom djecom da se starcima produži život? Bolesno, nečovječno i Bogu mrsko! Ovim se neće produžiti ljudska vrsta, nego uništiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare