To je to što me zanima!

Riječani sedam puta okružili planet na Boltovim romobilima

Bolt bilježi sve veću popularnost e-romobila, a ove godine ih globalno žele imati više od 200.000. U Hrvatskoj su sada u četiri grada, ali s novim zakonom o sigurnosti prometa na cestama i to bi se trebalo povećati
Vidi originalni članak

Bolt je prije godinu dana u Rijeci uveo uslugu e-romobila, a u tom su vremenu korisnici prešli udaljenost od 290.000 kilometara, pokazali su njihovi podaci.

Podaci o vožnjama pokazuju da su se romobili najčešće koristili radnim danom između 16 i 18 sati, a prosječna vožnja bila je duga kilometar i pol. Gotovo 75 posto vožnji bilo je tijekom tjedna.

NOVA ULAGANJA ZA MOBILNOST Bolt za širenje prikupio više od 600 milijuna eura, Uberov rival sad vrijedi 7,4 milijarde eura

I dok su ljeti romobilima najćešće išli na plažu Sablićevo i Pećine, u ostatku godine najprometnije je bilo u centru, a zanimljivo je i kako je najduža vožnja trajala 112 minuta, tijekom koje je vozač prošao 26 kilometara. Jedan je pak romobilom napravio čak 700 vožnji. 

U Boltu su izračunali i da su svim vožnjama po Rijeci uštedjeli 25,6 tona emisija CO2 u tih godinu dana. Naime, prijevoz je jedan od glavnih izvora zagađenja u gradovima, a ovaj prijevoznik navodi da su uočili da je 14 do 28 posto putovanja autom zamijenjeno romobilima za kratka putovanja. To je bio i jedan od razloga da ovu uslugu prošire. Dok su ih lani imali više od 130.000 u 170 gradova, ove godine to žele proširiti na više od 200 gradova i više od 200.000 romobila. 

1000 KUNA ZA BRZINU Veće kazne za brzu vožnju, a uvode se i pravila za romobile, nećete ih moći svugdje voziti

Uz Rijeku, Boltovi romobili dostupni su još u Osijeku, Varaždinu i Vinkovcima i tu se nalazi oko 800 romobila. Kompanija navodi da postoji interes i u drugim gradovima, a oni žele proširiti e-romobile i na Zagreb i Split, ali to će ovisiti o gradskim vlastima i novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji bi ih trebao sada i regulirati. 

Kako bi poboljšali sigurnost u vožnji, Bolt je predstavio i 'Drunk driving' sigurnosnu značajku koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a uključuje se u noćnim terminima kad je veća koincidencija takvih slučajeva. Uključuje edukacije korisnika prije vožnje, a potom i testiranje kognitivnih sposobnosti koje određuje je li korisnik u stanju voziti ili će mu se kao alternativna opcija u slučaju alkoholiziranog stanja ponuditi vožnja taksijem.

Idi na 24sata

Komentari 269

  • 21.09.2022.

    @anane, volim te dalmatinko ❤️

Komentiraj...
Vidi sve komentare