To je to što me zanima!

Robot štiti Britaniju: Radili su ga koristeći tehnologiju za F1

Porton Man može trčati, sjediti, kretati se kao ljudi, a vojska ga koristi za testiranje opreme za zaštitu od kemijskog oružja. Robot vrijedi više od 10 milijuna kuna
Vidi originalni članak

Robotska lutka Porton Man vrijedi više od deset milijuna kuna, a za njegovu proizvodnju koristili su tehnologiju iz Formule 1.

Britanci su ga napravili za testiranje nove generacije zaštitne opreme. Na sebi ima više od 100 senzora koji prikupljaju podatke tijekom testiranja. Može trčati, sjediti, čak i imitirati pokrete vojnika, poput dizanja ruke za signalizaciju.

- Cilj je bio stvoriti što laganiju robotsku lutku s velikim mogućnostima kretanja, kojom će biti lako upravljati - objasnio je Jez Gibson-Harris iz tvrtke i-bodi, koja je stvorila Porton Mana, nazvanog prema lokaciji tvrtke.

Robot je težak samo 14 kilograma, čak 66 manje od svog deset godina starog prethodnika, uz pomoć kojeg su stvorena odijela za zaštitu od kemijskog i biološkog oružja kakvima se britanska vojska danas koristi.

- Želimo stvoriti što laganija zaštitna odijela. Zato je bilo važno koristiti tehnologiju Formule 1 jer smo koristili istu koncepciju za stvaranje vrlo laganih i izuzetno izdržljivih karbonskih dijelova tijela za lutku - rekao je Gibson-Harris.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • info_hr 09.04.2014.

    Kakav članak!

  • ispravak_navoda 07.04.2014.

    10 milijuna kuna? je to nekaj za jest? kolko je to u pravim novcima?

  • AntonTrdić 07.04.2014.

    više mi liči na onaj umjetni android iz Voyagera ili neki abortus od Borga

Komentiraj...
Vidi sve komentare