To je to što me zanima!

Robota otpornog na zračenje na prezentaciji 'uhvatila trema'

Robot koji je još u razvoju mogao bi istraživati i oštećenu elektranu Fukushima, no prije toga mora proći niz dorada. Na prvom predstavljanju zablokirao je tijekom rada
Vidi originalni članak

Japanski robot koji je dizajniran da izdrži visoke razine zračenja i temperaturu u oštećenim nuklearnim postrojenjima poput Fukushime u srijedu je imao prvu javnu prezentaciju tijekom koje se 'smrznuo'. 

Iako su jedna od zemalja s najvećim brojem industrijskih robota, Japan prošle godine nije imao robote koji su mogli ući u elektranu oštećenu u tsunamiju i potresu. Umjesto toga, obratili su se za pomoć SAD-u koji je poslao svoje robote za ispitivanje štete. 

Novog robota u srijedu je predstavila Toshiba. Radi se o četveronožnom robotu koji može nositi do 20 kilograma opreme i podići se padne li na neravnom terenu, na kakav bi mogao naići u ruševinama. Tijekom prezentacije, piše Reuters, robot je zablokirao dok je pokušavao uhvatiti ravnotežu. Tehničari su ga morali podići i resetirati. Uz to prilično je spor, a ako se prevrne ne može se sam uspraviti, prenosi Japan Daily Press.

Težak je 65 kilograma i visok jedan metar, a opremljen je sa šest kamera i senzorom zračenja. Na njemu je maleni robot s kamerom kojeg veći 'brat' može spustiti kako bi istražili uske prostore. NHK piše kako robot može raditi 300 dana u prostoru s visokom razinom zračenja. 

TEPCO koji upravlja oštećenom elektranom Fukushima Daiichi planira robota koristiti za pregled djela elektrane u koji nisu mogli ući od ožujka prošle godine, no robot mora proći još dorada prije toga. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zagorec BP 23.11.2012.

    Ma riješit će to mali žuti. Bude se neki od njihovih samuraja preobukao u robota i odradio posao kao da je "željezni".

  • mali zeleni prigorec 22.11.2012.

    Mora da je skužil kud mora ići, pa radije napravil samoubojstvo.

  • WOMANIZER 21.11.2012.

    bit će da nije siguran u sebe lol!

Komentiraj...
Vidi sve komentare