To je to što me zanima!

Roboti su fora, ali Darpa sad želi automatski krojački salon

Agencija za napredna istraživanja želi sustav u kojem neće biti potreban ljudski. Procjene su da američka vojska godišnje troši oko 4 milijarde dolara na odjeću
Vidi originalni članak

Pentagon traži samo najbolje za svoje vojnike pa su im i uniforme takve. Uz posebne kamuflažne uzorke, radi se i na tkaninama koje mjere puls ili analiziraju urin te donjem rublju s pojačanjima od kevlara. No, i dalje je ostao glavni problem Tko će to sve sašiti. 

Agencija Darpa koja je poznatija po robotima, dodijelila je 1,25 milijuna dolara kompaniji Softwear Automation kako bi automatizirali krojački posao. Agencija želi sustav u kojem neće biti potreban ljudski rad za izradu gomile odjeće, a procjene su kako se u američkoj vojsci na odjeću troši oko 4 milijarde dolara godišnje. 

Softwear je napravio koncept sustava,  koji se temelji na gustoći tkanja određenih materijala koje potom provlači kroz stroj određenim smjerom i brzinom. 

Iako su, kako prenosi Wired, dosad potrošene stotine milijuna dolara na razvoj automatskih strojeva, i dalje se gotovo sva proizvodnja oslanja na ljude. Kompanija koja razvija sustav, tvrdi da bi troškovi izrade odjeće, uspiju li, bili niži no u Kini. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MarioZzi 11.06.2012.

    Treba i neku perilicu da naprave koja savršeno skida ljudsku krv i parčiće mozga ;)

  • eddy1973 10.06.2012.

    Kad vole da se pokazuju po ratištima kao po modnim pistama.

  • Ovca009 10.06.2012.

    Postoji i Darpa i Derpe, jedno slovo razlike, a razlika, ohoho

Komentiraj...
Vidi sve komentare