To je to što me zanima!

Rosetta se igra doktora: Snima komet i mjeri mu temperaturu

Dok se Rosetta približava kometu i priprema za slijetanje sonde, na Zemlju stižu fotografije, ali i temperaturna mjerenja koja pokazuju da je na kometu -70 stupnjeva
Vidi originalni članak

Letjelica Rosetta koja se nalazi blizu kometa 67P/Churyumov–Gerasimenko počela je slati detaljnije fotografije svemirske stijene na koju će sletjeti njezina robotska sonda Philae.

Europska svemirska agencija u petak je objavila fotografiju koju je letjelica snimila navigacijskom kamerom (NAVCAM) s udaljenosti od 1026 kilometara, a kako navode u sljedećih par tjedana fotografije će snimati redovito kako bi komet mogli detaljno proučiti sa svih strana. 

Sredinom srpnja Rosetta je obavila i prva temperaturna mjerenja kometa, kad mu se približila na 5000 kilometara. Spektrometar VIRTIS pokazao je kako je prosječna temperatura na površini kometa -70 stupnjeva. To ukazuje kako je uglavnom prekriven prašinom, a ne ledom, što bi pokazalo znatno niže temperature. U to vrijeme komet je bio oko 555 milijuna kilometara od Sunca.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mustafa Aga 03.08.2014.

    Ova kometa bi nas lepo rashladila u ove vruce letnje dane...

  • registrykiller 02.08.2014.

    Svaki komet je spektakularno vidjeti kad se približava suncu. No spektakularnije ga je uhvatiti, slikati sa svih strana i na kraju se spustiti na njega negdje u bespučima svemira još je spektakularnije.Sretno!☆★☆

Komentiraj...
Vidi sve komentare